arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Huisarts en cardioloog werken in één dossier voor hartfalenpatiënten

2 mei 2019
Bernhoven

Bernhoven en Zorggroep Synchroon beschikken sinds begin dit jaar over een gedeeld dossier voor patiënten met hartfalen. Bij patiënten met deze aandoening werkt het hart minder goed. Daardoor zijn zij eerder vermoeid, kortademig en houden sneller vocht vast. Door het gedeelde dossier hoeven patiënten minder naar het ziekenhuis en leggen in plaats daarvan een bezoek aan de huisarts af, dat veel minder van hen vraagt. Consulten van hartpatiënten kunnen eenvoudig worden vastgelegd en er kan snel berichtenverkeer plaatsvinden tussen huisarts en cardioloog. Daardoor hoeven huisartsen minder vaak te verwijzen naar het ziekenhuis.

Huisarts, specialist en verpleegkundigen werken in hetzelfde systeem en beschikken daardoor altijd over de meest recente informatie. Bernhoven is een ziekenhuis in de regio Oss-Uden-Veghel, met twee poliklinieken speciaal voor chronisch zieken. Zorggroep Synchroon is een samenwerkingsorganisatie van huisartsen in diezelfde regio, die zich inzet voor het bieden van de best mogelijke zorg voor chronisch zieken.

"Met de innovatieve software van Philips VitalHealth kunnen de huisarts en cardioloog samenwerken in hetzelfde patiëntendossier. Dit maakt de behandeling nog persoonsgerichter."

Bernhoven-cardioloog Marcel Grosfeld is één van de aanjagers van dit project: "Hartfalen is een ernstige aandoening. De pompfunctie van het hart gaat steeds verder achteruit waardoor de klachten van de patiënt verergeren. Met vroegtijdige herkenning van de aandoening en een op maat gesneden behandeling is de zorg de afgelopen jaren sterk verbeterd." Patiënten met hartfalen hebben te maken met meerdere zorgverleners. Met het gedeeld dossier wordt vertraging door verwijzing en gegevensoverdracht voorkomen en wordt de kans op misverstanden beperkt tot een minimum. Zo merkte ook Dan Hoevenaars, bestuurslid bij Synchroon en huisarts. "Met de innovatieve software van Philips VitalHealth kunnen de huisarts en cardioloog samenwerken in hetzelfde patiëntendossier. Dit maakt de behandeling nog persoonsgerichter." Tegelijk belooft de oplossing ook een forse kostenbesparing op te leveren. "Als ik minder mensen zie, scheelt dat per jaar zo’n 340.000 euro, heb ik weleens uitgerekend", zegt Grosfeld. "Dat geld kan beter naar de huisartsen.”

Inzicht in patiëntenpopulatie

Het idee voor de ontwikkeling van het gedeeld dossier is afkomstig van enkele cardiologen vanuit Bernhoven en de kaderarts Hart- en Vaatziekten van Synchroon. De benodigde IT-oplossing is in samenwerking met Philips VitalHealth ontwikkeld en functioneert op VitalHealth’s Coordinate, het keteninformatiesysteem dat in gebruik is bij Synchroon. Projectleider Frank van Summeren: "De patiëntenpopulatie met hartfalen is een groep die nog niet goed inzichtelijk is en tegelijkertijd hoge gezondheidsrisico’s heeft. De oplossing geeft inzicht in de populatie en geeft aanbevolen acties. Zo kunnen we proactief ingrijpen."

Samenwerking

Van Summeren vindt het bijzonder om te zien dat de samenwerking tussen ziekenhuis en huisartsenpraktijk gewoon geworden is: "Zorgverleners kunnen van elkaars kennis profiteren. De patiënt hoeft niet drie keer zijn verhaal te doen, omdat niet iedere zorgverlener weer opnieuw hetzelfde afvinklijstje hoeft langs te lopen. Het uitwisselen van informatie bevordert de samenwerking."

Dankzij een hechte samenwerking tussen ziekenhuis Bernhoven en de huisartsen in de regio kunnen duizenden patiënten met een slecht pompend hart beter, sneller en goedkoper worden geholpen.

Zorg op afstand

In de volgende fase zal de patiënt verder bij het zorgproces worden betrokken. Door deze beter te informeren, kunnen leefstijl- en behandeldoelen gezamenlijk afgestemd en uitgevoerd worden. Van Summeren: "De hartfalenpatiënt is dan beter geïnformeerd en kan daardoor samen met behandelaars bepalen wat de best passende behandeling is en haalbare doelen stellen. Daarnaast gaan we gebruik maken van telemonitoring, zodat patiënten thuis kunnen meten en minder vaak naar het ziekenhuis of de huisarts hoeven. Zorgverleners zien op afstand hoe het gaat en kunnen ingrijpen bij bijzonderheden."

Resultaat

Door goede afspraken over de zorg te combineren met innovatieve software en één gezamenlijk patiëntdossier, kan de stabiele hartfalenpatiënt vanaf nu grotendeels in de huisartsenpraktijk behandeld worden. Het resultaat is optimale afstemming van de zorg, minder ziekenhuisafspraken en een verbeterde kwaliteit van leven voor de patiënt. Tegelijk biedt de oplossing kansen voor het besparen van zorgkosten. Op termijn kan deze intensief gedeelde zorg in een gezamenlijk patiëntendossier ook gebruikt worden bij andere chronische ziekten zoals diabetes en COPD.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten