arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Hyperloop: een duurzaam alternatief voor korte afstandsvluchten

19 januari 2022
Hardt Hyperloop

Hardt Hyperloop werkt aan de realisatie van de hyperloop; een snelle, duurzame en comfortabele manier van reizen. 

Stel je voor, je wordt wakker, even naar kantoor in de binnenstad van Amsterdam en tegen lunchtijd naar een zakelijke afspraak in Berlijn. Nee, niet per vliegtuig, maar duurzaam met de hyperloop. In 55 minuten sta je bij de Brandenburger Tor in Berlin Mitte.

Hardt Hyperloop werkt in Nederland aan de ontwikkeling van de hyperloop. Zij schetsten hiermee een realistisch scenario voor de nabije toekomst. De hyperloop moet een duurzaam alternatief worden voor korte afstandsvluchten. Een van de grote voordelen ten opzichte van reizen met een vliegtuig, is dat de Hyperloop reizigers tot in stadscentra brengt. UNStudio heeft samen met Hardt Hyperloop onderzoek gedaan naar de reisbeleving van passagiers en het ontwerp van de stations dat hierin een grote rol speelt.

Reizen met de hyperloop

Bij aankomst in de fictieve Hub stap je gemakkelijk op de hyperloop, die je binnen een uur van Amsterdam naar Berlijn brengt. De hyperloop is ontworpen om de korte reis zo comfortabel mogelijk te maken, met genoeg ruimte en fijne zitplaatsen. Je wordt tijdens de reis op de hoogte gehouden van je huidige locatie en tijd, de verwachte aankomsttijden en de overstapmogelijkheden. Het plafond is voorzien van skylight, dit zijn gebogen schermen die weerbeelden van buitenaf kunnen tonen. Dit zorgt voor een unieke sfeer waardoor je niet het gevoel hebt in een afgesloten cabine te zitten.

Middels VR-technologie heeft Hardt kwalitatief onderzoek gedaan naar hoe passagiers het reizen ervaren in een voertuig zonder ramen, met positieve resultaten.

Comfortabel en rustgevend

Met name deze beleving is een belangrijk aspect van het reizen per hyperloop. Door gebruik te maken van VR-technologie heeft Hardt kwalitatief onderzoek gedaan naar hoe passagiers het reizen ervaren in een voertuig zonder ramen, met positieve resultaten. Mars Geuze, medeoprichter van Hardt Hyperloop: "Gebruikers omschrijven zowel het station als voertuig als ruimtelijk, comfortabel en rustgevend. Hyperloop wordt ervaren als openbaar vervoer van hoge kwaliteit, en toch zullen de ticketprijzen vergelijkbaar zijn met wat men gewend is van bestaande transportmiddelen."

Met de hyperloop naar Berlijn

De route van Amsterdam naar Berlijn is slechts één van de vele routes in het netwerk waarmee Hardt Hyperloop Europese steden met elkaar zal verbinden. Door de hoge snelheid en flinke reductie van CO2-uitstoot is de hyperloop dan ook een duurzaam alternatief voor korte afstandsvluchten. Ben van Berkel, founder van UNStudio/ UNSense dat verantwoordelijk is voor het ontwerp van de hyperloop ‘stations, zegt hierover: "Door verstedelijking hebben we te maken met uitdagingen op het gebied van infrastructuur die niet oplosbaar zijn met onze huidige modaliteiten. Een duurzaam alternatief voor vliegen is daarom noodzakelijk. De hyperloop biedt dit alternatief waarbij reizigers ook nog eens een naadloze aansluiting wordt geboden met andere transportmodaliteiten in binnensteden van bestaande steden."

Ervaar het zelf

In de Hyperloop Experience video, laat Hardt Hyperloop zien hoe het reizen via hyperloop eruit ziet. In deze 3D-animatie word je meegenomen in de reis van Amsterdam naar Berlijn en ervaar je dit door de ogen van de passagiers. Het laat zien dat de hyperloop niet alleen duurzaam en snel is, maar ook heel comfortabel.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten