arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

“Iedereen heeft recht op de juiste diagnose”

5 maart 2021
Bloedonderzoek

R&R Mechatronics uit Zwaag maakte de afgelopen jaren een explosieve groei door. Het haalde daarmee vier opeenvolgende Gazelle Awards binnen, uitgereikt door het Financieel Dagblad. Dit medisch techbedrijf richt zich op meetapparatuur voor bloedonderzoek. Toch zit hun grootste trots niet in de prijzen, maar in de nauwkeurigheid van de apparatuur. “Iedereen heeft recht op de juiste diagnose”, aldus research director Jan de Zoeten.

Bij R&R Mechatronics wordt hard gewerkt om ziekenhuizen en laboratoria van over de hele wereld te voorzien van meetapparatuur uit Zwaag. “Een goede diagnose is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Ons streven is om artsen zo goed mogelijk te helpen de juiste conclusies te trekken op basis van bloedonderzoek. We noemen ons Masters of Measurement omdat we er trots op zijn met relevante en juiste metingen aan een diagnose bij te dragen.” 

De beste omstandigheden creëren

R&R Mechatronics ontwikkelt drie systemen, gericht op bezinking, vervorming van rode bloedcellen en het meten en tellen van cellen in bloed. Om cellen te tellen is een vloeistof nodig, waar die cellen zich optimaal in voelen. De vloeistof wordt normaal gesproken klaar voor gebruik verkocht in verpakkingen van twintig liter, maar bestaat grotendeels uit water. Dat betekent een hoop gesleep en het is bovendien niet erg duurzaam om dit over de hele wereld te transporteren. R&R Mechatronics maakt een apparaat dat de vloeistof produceert uitgaande van een concentraat. Dat scheelt een hoop transport. De kunst is om die vloeistof zo te maken dat de beste omstandigheden worden gecreëerd om de bloedlichaampjes te tellen. De samenstelling van de vloeistof luistert zeer nauw en betekent het verschil tussen een goede en een verkeerde diagnose.

Groeimarkten in Azië

R&R Mechatronics is een compleet bedrijf, van research & design tot sales en van het monteren tot de fabricage van de meeste onderdelen. Het bedrijf heeft klanten over de hele wereld, maar met name China, Bangladesh en India zijn opkomende markten. Alles wat daar tot nu toe met de hand werd gedaan, wordt geautomatiseerd. Daar zijn dus heel veel apparaten tegelijk nodig.

Bedienen van een nichemarkt

R&R Mechatronics is uniek in alle systemen die het produceert. Toch is de ‘Lorrca’ wel heel bijzonder. Dit apparaat staat nu nog maar in een paar laboratoria op de wereld en voorziet in een nichemarkt. Rode bloedlichaampjes moeten door haarvaten die daar in principe nét iets te nauw voor zijn. Daarom moeten ze flexibel zijn. Met dit apparaat kun je de vervormbaarheid meten, hoe goed ze door de haarvaten passen. Bij mensen die diabetes hebben of roken is de vervormbaarheid van die bloedlichaampjes minder, maar ook bij een erfelijke aandoening als sikkelcelziekte. Het apparaat spoort op en meet hoe ernstig het is.

Lees het volledige artikel op Techvalley.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten