arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Live met echografie meekijken en diagnose bespreken

24 april 2018
Live met echografie meekijken en diagnose bespreken

Philips lanceert samen met partner Innovative Imaging Technologies (IIT) de eerste geïntegreerde oplossing voor tele-echografie in Nederland. Daarvoor is het draagbare Lumify-echografiesysteem van Philips gecombineerd met het Reacts-samenwerkingsplatform van IIT. Deze innovatie brengt artsen over de hele wereld met elkaar in contact door een compatibele smartphone of tablet te transformeren in een geïntegreerde tele-echografieoplossing.

Zo kunnen artsen in de ambulance onderweg naar het ziekenhuis al een echo nemen en bespreken met de Spoed Eisende Hulp afdeling. Een ander voorbeeld is een gynaecoloog die vrouwen in afgelegen gebieden begeleidt tijdens hun zwangerschap en de echobeelden in realtime kan delen en bespreken met artsen wereldwijd.

Met dit intuïtieve en gebruiksvriendelijke geïntegreerde systeem kunnen zorgverleners hun Reacts-sessie beginnen met een persoonlijk gesprek op hun Lumify-echografiesysteem. Gebruikers kunnen overschakelen op de camera aan de voorzijde van hun smartphone of tablet om de positie van de transducer te tonen. Vervolgens kunnen ze de gestreamde echografiebeelden delen, zodat beide partijen tegelijkertijd de live echografiebeelden en de positie van de transducer kunnen bekijken en bespreken. Naast de mogelijkheid voor virtuele begeleiding biedt Philips Lumify met Reacts een waardevol hulpmiddel voor academische ziekenhuizen, geneeskundestudenten en artsen in opleiding, noodhulpverleners, rampenbestrijders en ziekenhuizen met satellietklinieken.

Dr. Manfred Hirner, Anesthesioloog en Spoedarts
"Lumify is voor het MMT een zeer goede oplossing. De mogelijkheid om via het Reacts platform contact te leggen met anderen is zeker interessant."

"Door de combinatie van uitzonderlijke mobiliteit en betrouwbaarheid ontstaan met Philips Lumify met Reacts nieuwe manieren voor zorgverleners om samen te werken, en ook hoe ze worden opgeleid en getraind", aldus Carmen Silverstandt, Business Manager Echografie bij Philips Benelux. "Deze totaaloplossing voor tele-echografie verbetert de zorgverlening doordat radiologisch laboranten trefzekerder kunnen werken en belemmeringen worden weggenomen in opleidingen, ondersteuning en training."

Betere zorgverlening aan patiënten

Lumify met Reacts verbetert de zorgverlening aan patiënten doordat bij echografieonderzoeken de hulp kan worden ingeroepen van experts waar ook ter wereld:

  • Een eerstelijnsverloskundige op een afgelegen locatie kan een verloskundige in een ziekenhuis benaderen om advies en begeleiding te krijgen, waarbij ze de echografische onderzoeken kunnen bespreken alsof ze bij elkaar zitten.
  • Een ambulanceverpleegkundige kan het echografieonderzoek live streamen en de toestand van een patiënt bespreken met een arts op de afdeling spoedeisende hulp, zodat bij aankomst sneller de juiste zorg kan worden ingezet.
  • Een hoogleraar kan virtueel, zonder aan een bepaalde plaats te zijn gebonden, echografieonderzoeken met studenten doen, waarbij snel en efficiënt kan worden ingegaan op anatomie en plaatsing van transducers. 
  • Een arts kan een collega raadplegen voor expertise en begeleiding aan de hand van live gestreamde echografiebeelden.

In Nederland werd de Philips Lumify in 2017 gelanceerd, samen met PSV. Clubarts Wart van Zoest gebruikt sindsdien de Lumify in de dagelijkse praktijk voor de diagnose van blessures en acute zorg bij hun spelers. Sinds kort wordt de Philips Lumify ook ingezet door het Medisch Mobiel Team (MMT) op de traumahelikopter in de regio Groningen. Anesthesioloog en Spoedarts dr. Manfred Hirner heeft hoge verwachtingen. "Lumify is voor het MMT een zeer goede oplossing, echografie heel compact en met zeer hoge kwaliteit. De mogelijkheid om via het Reacts platform contact te leggen met anderen is zeker interessant. Dit kan het verstrekken van informatie tussen de traumaheli en het ziekenhuis nog gemakkelijker maken", aldus dr. Hirner.

"Philips was de ideale partner voor deze baanbrekende samenwerking. Door het veilige, veelzijdige en interactieve samenwerkingsplatform van Reacts te combineren met technologische oplossingen als Philips Lumify kunnen opleidings- en zorgverleningsmodellen worden veranderd en wordt het mogelijk een wezenlijke verandering in de gezondheidszorg teweeg te brengen", aldus Yanick Beaulieu, MD, CEO en oprichter van IIT. "Al jaren doen zorgverleners in de praktijk pogingen om systemen samen te stellen waarmee echografiebeelden in real time en interactief kunnen worden gedeeld. En dat wordt nu echt mogelijk."

Philips Lumify is onderdeel van een breed echografieportfolio dat effectieve en efficiënte zorgverlening ondersteunt voor een groot aantal medische specialismen, waaronder radiologie, cardiologie, verloskunde/gynaecologie, huisartsenzorg en fysiotherapie.

 

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten