arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Medische technologie in de schijnwerpers

25 mei 2021
Iris van Bemmel

Onlangs mocht ik aanwezig zijn bij het Prix Galien Event, waar de MedTech Innovation Award en de COVID-19 Excellence Awards werden uitgereikt. Beide prijzen bieden innovatieve medische technologie (medtech) in Nederland een podium om te laten zien hoe onderscheidende medische innovaties bij kunnen dragen aan betere zorg.

Blog door Iris van Bemmel, programmamanager Gezondheid en Zorg

De Prix Galien is wereldwijd al 50 jaar bekend, maar staat voor medtech in Nederland nog in de kinderschoenen. Dat is jammer, want op deze manier kunnen we de spot zetten op medtech innovaties die relevant zijn voor mens en maatschappij en bijdragen aan het verbeteren van de zorg.

Deskundig

De Nederlandse zorg behoort nog steeds tot de beste van Europa en de wereld. Sterker nog: al sinds jaar en dag staat Nederland in de top drie van de EuroHealth Consumer Index, die een ranking geeft aan de kwaliteit van gezondheidszorg in alle Europese landen op basis van 46 specifieke criteria. De hoge kwaliteit van de Nederlandse zorg is gebaseerd op veel succesfactoren, niet in de laatste plaats op grond van de goede zorg die professionals geven.

Daarom is het zo mooi dat diezelfde professionals in de jury van de Prix Galien op basis van hun deskundigheid beoordelen welke medische innovaties zij een kans gunnen om verder op te schalen. Ze bekijken welke mogelijkheden een technologie biedt om de levenskwaliteit en levensverwachting van mensen te verbeteren en hoe de innovatie bijdraagt aan het oplossen van grote knelpunten in ons zorgstelsel.

"Ik roep iedereen in de medische sector op het de jury volgend jaar heel moeilijk te maken door heel veel mooie innovaties in te zenden als kandidaten voor deze prijs."

Dilemma’s

Gelukkig ben ik geen onderdeel van de jury en heb ik mij neutraal en verre kunnen houden van de beslissing welke medische innovatie de beste kansen biedt en de meeste maatschappelijke impact maakt. Ga je dan voor een ‘invasief transurethraal naaldablatiesysteem, die voor 300.000 mannen in Nederland een oplossing biedt voor prostaatproblemen? Of waardeer je een vinding die kwetsbare patiënten met een draadloze wegwerpbare monitor in de vorm van een pleister zoveel mogelijk thuis laat wonen, terwijl ze nauwgezet kunnen worden gemonitord door specialisten? Of, en dat is de winnaar gebleken van MedTech Innovation Award 2021, voor een VR-bril die succesvol stress, burn-out en pijn bestrijdt en aan een steeds grotere groep mensen verlichting biedt? Ga er maar aanstaan; diversiteit in medtech proberen te vatten in een aantal indicatoren en dan één winnaar moeten uitkiezen, terwijl al deze innovaties aantoonbaar enorm relevant zijn.

"Hoe meer aandacht voor de inzet en meerwaarde van medische technologie voor patiënten en zorgprofessionals er is, hoe beter."

Kiezen

Daarom pleiten we vanuit FME voor een categorisering van de MedTech Innovations Awards, waarbij op basis van sleuteltechnologieën de verschillende innovaties beoordeeld kunnen worden. Dan moet er natuurlijk wel heel veel te kiezen zijn. Ik roep iedereen in de medische sector op het de jury volgend jaar heel moeilijk te maken door heel veel mooie innovaties in te zenden als kandidaten voor deze prijs. Hoe meer aandacht voor de inzet en meerwaarde van medische technologie voor patiënten en zorgprofessionals er is, hoe beter. Ik ben daar namens FME graag ambassadeur voor!

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten