arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

‘Mirai’: waterstofauto met een eigen oplaadstation van Resato

15 april 2021
Resato

De enorme potentie van waterstof was voor CEO Rob Castien van FME-lid Resato International jaren geleden al duidelijk. Twee subsidieaanvragen om zijn waterstofplannen te ontwikkelen, werden destijds nog afgewezen. Castien kon het haast niet geloven: “Niet innovatief genoeg, kregen we te horen.” Het weerhield hem er niet van om zijn innovatie door te zetten. Inmiddels is de tweede versie van de waterstofauto Toyota ‘Mirai’ - Japans voor toekomst - mét een eigen oplaadstation van Resato een feit. Een win-win: een duurzaam wagenpark en altijd verzekerd van een volle tank.

De markt voor waterstofauto’s is interessant, maar met slechts vijf waterstoftankstations in ons land is het vullen nog wel een uitdaging. Dat aantal moet dit jaar verdubbelen om vervolgens in 2030 naar een netwerk van tweehonderd waterstofstations te gaan. Voor Toyota Nederland reden om te onderzoeken hoe dit in de tussentijd opgelost kon worden. Ze kwamen uit bij het Fleet Owner Station (FOS) van Resato.

Tanken op eigen terrein

Het mki-bedrijf in Assen levert grote waterstoftankstations, zoals bij BP aan de Binckhorstlaan in Den Haag, maar dus ook de FOS waarmee het tanken van waterstof met 700 bar op het eigen bedrijventerrein mogelijk wordt. Hiermee kan een waterstofauto in gemiddeld vijftig minuten worden volgetankt. Het kleinschalige vulpunt (FOS700) van Resato is weliswaar minder snel dan een regulier waterstofstation, maar je hoeft tenminste niet op zoek naar een van de vijf locaties. Overigens heeft Resato opdrachten om in de komende 12 maanden nog vier grote waterstoftankstations te leveren in Nederland.

“Bijna de helft van onze medewerkers is fulltime bezig met waterstof. Het is inmiddels onze core business.”

Castien gelooft heilig in een waterstofeconomie. Van de drie kernactiviteiten die het bedrijf heeft - high pressure, waterjet en waterstof - omvat de laatste nu al veertig procent van hun business. “Van de ruim honderd medewerkers is bijna de helft fulltime bezig met waterstof. Die activiteiten worden gefinancierd uit onze twee traditionele takken; high pressure en waterjet. Twee markten die door corona vorig jaar in een klap stil kwamen te vallen. We hebben een flinke tik gehad ja, maar het tij is gelukkig gekeerd. We blijven geloven in de toekomst van waterstof en hebben ambitieuze groeiplannen. Voor dit jaar zetten we in op een groei van 25 procent. Als ik het eerste kwartaal van dit jaar bekijk, dan liggen we voor op koers.”

Klimaatneutraal in 2050

De visie van Resato op het gebruik van waterstof sluit aan op de doelstellingen uit het Klimaatakkoord: in 2030 49 procent minder broeikasgassen en in 2050 volledig klimaatneutraal. Om dat te bereiken moet ons energie- en grondstoffensysteem drastisch veranderd worden. Waterstof is een van de oplossingen. Het is een schone brandstof (mits ook gemaakt uit duurzaam opgewekte elektriciteit) en bij de verbranding komt alleen maar (water)damp vrij. Daarmee is het een groen en duurzaam alternatief, bijvoorbeeld voor aardgas (verwarming) en benzine en diesel (auto’s).

Resato

De ‘mirai’ van Rob

Resato blijft focussen op de inzet van waterstof. Welke volgende ‘mirai’ heeft Rob voor het bedrijf op de horizon gezet? “Nederland heeft de grote slag op windturbinetechnologie gemist. Ik hoop dat we ons land op het gebied van waterstof wereldwijd op de kaart kunnen zetten. Door samenwerking van het Nederlandse bedrijfsleven, horizontaal en verticaal in de keten. Resato is er klaar voor.”

Over Resato International

Resato International is een Nederlandse leverancier van slimme hogedrukoplossingen. Hun producten kom je in veel sectoren tegen, bijvoorbeeld in de olie- en gasindustrie, automotive, slangtestindustrie, de luchtvaart en de glasindustrie. Het productassortiment omvat hogedruktechnologie waterstraalsnijsystemen, maar ook componenten en systemen voor testen, injectie en controlling die opereren tot 14.000 bar. Op weg naar een groenere toekomst is het assortiment verder uitgebreid met waterstoftankstations, boosters en testsystemen. Het bedrijf, dat in 2021 dertig jaar bestaat, is gevestigd in Assen (Drenthe). Resato is onderdeel van de Pindustry Group.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten