arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Nederlandse technologie aan boord van JUICE-missie

13 april 2023
Jupiter

Airbus Nederland heeft voor het JUICE-ruimtevaartuig (JUpiter ICy moons Explorer) de zonnepanelen ontwikkeld en gebouwd voor de European Space Agency. JUICE gaat Jupiter en zijn ijzige manen bestuderen. Airbus werd in 2015 ondertekend als hoofdaannemer en heeft in de loop van het project een consortium van meer dan 80 bedrijven geleid. Vanmiddag om 14:15 uur begint JUICE aan een cruise van ongeveer 8 jaar naar Jupiter om vier jaar in het Joviaanse systeem door te brengen. De belangrijkste missie is om de drie grootste ijzige manen van de enorme planeet te verkennen in de hoop te bepalen of leven mogelijk is op deze dwergplaneten.

In juli 2015 werd Airbus door de European Space Agency (ESA) geselecteerd als hoofdaannemer voor het ontwerp, de ontwikkeling, de productie en het testen van een nieuw ruimtevaartuig genaamd 'JUICE'. Zoals de naam al aangeeft (Jupiter Icy Moons Explorer), zal de missie zijn om het Joviaanse systeem te verkennen, met de nadruk op drie van Jupiter's enorme Galileïsche manen: Europa, Ganymedes en Callisto, die zo groot zijn als dwergplaneten en bedekt zijn met een ijzige korst. 

JUICE doet er ongeveer acht jaar over om de bijna 600 miljoen kilometer naar de gasreus af te leggen. Zodra het ruimtevaartuig het zwaartekrachtveld van Jupiter binnengaat, worden de eerste twee en een half jaar van zijn vierjarige missie besteed aan het maken van ongeveer 30 observatievluchten over de drie manen, waarbij onder andere de zwaartekracht en magnetische interacties worden onderzocht. Het laatste jaar wordt in een baan rond Ganymedes doorgebracht om deze maan veel gedetailleerder te observeren.

Uitdagingen

De uitdagingen zijn enorm. JUICE moet omgaan met zeer lage en zeer hoge temperaturen, aangezien het om de aarde, Mars en Venus zal cirkelen om de zwaartekracht te ondersteunen bij manoeuvres om voldoende snelheid op te bouwen om de baan van Jupiter te bereiken. De koude omgeving van Jupiter maakt het ook moeilijk om energie te verzamelen. "Het doel is om te onderzoeken of er vloeibare oceanen zijn onder deze ijzige korsten die organische componenten of zelfs leven kunnen bevatten", zegt Vincent Poinsignon, JUICE-projectmanager.

Aangezien het 10 wetenschappelijke instrumenten vervoert die een zeer hoog niveau van magnetische reinheid vereisen, kan het zijn dat het ruimtevaartuig zelf geen elektromagnetische signalen kan genereren. Aangezien alle elektronische systemen elektromagnetische golven genereren wanneer ze in werking zijn, hebben de ingenieurs van Airbus een manier bedacht om deze zo veel mogelijk te verminderen.

Zonnepanelen

JUICE is voorzien van Nederlandse zonnepanelen. Het cruciale moment is de inzet zijn van JUICE's enorme zonnepanelen, ontworpen om de missie in de donkere uithoeken van het buitenste zonnestelsel van stroom te voorzien. Opgevouwen als een complexe origami-doos voor lancering, moeten ze zich correct ontvouwen en in precies de juiste hoek, anders kan het ruimtevaartuig oververhit raken.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten