arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Ook binnen de zon zien schijnen

27 september 2023
NatureConnect

Zorgmedewerkers brengen vaak lange dagen binnen door in ruimten zonder licht van buiten. Verlichting die het daglicht op natuurgetrouwe wijze simuleert helpt om ervoor te zorgen dat hun energieniveau gedurende de dag op peil blijft. Ook hun patiënten ondervinden het voordeel van deze verlichting. NatureConnect van Signify maakt dit mogelijk.

Snellere genezing

Licht speelt een belangrijke rol in de werkomgeving, om prettig te kunnen werken en vermoeidheid te voorkomen. In de gezondheidszorg is dit des te nadrukkelijker het geval. Personeel brengt hier heel veel tijd binnen door. En zeker in grotere zorginstellingen doen ze dit vaak in ruimten zonder daglicht. Daarnaast speelt het ook een rol voor patiënten. Zij genezen sneller wanneer hun nachtrust beter is, en ook gedurende de dag heeft het licht in de ruimte waarin zij verblijven invloed op de mate waarin zij rust en ontspanning kunnen ervaren.

Bioritme

Signify, het voormalige Philips Lighting, staat bekend als lichtbedrijf. Het heeft 130 jaar ervaring op dit gebied. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat ruimten verlichten niet de enige functie is van licht. Er is steeds meer wetenschappelijk inzicht in hoe licht ons bioritme stuurt en mensen zich prettig doet voelen. De moderne mens brengt in veel beroepen 90% van zijn tijd binnen door, en mist daarvoor heel veel van wat de zon van nature zou moeten brengen.

NatureConnect

Simuleren van natuurlijke buitenlicht

De innovatie NatureConnect is ontwikkeld op basis van de principes van Biophilic Design. Hierin worden elementen uit de natuur in de binnenruimte gebruikt om een omgeving te creëren die voor de mens in die binnenruimte het prettige gevoel van het natuurlijke buitenlicht simuleert. De verlichting van NatureConnect is ontworpen om het welzijn van lichaam en geest te ondersteunen en leidt tot een hogere productiviteit, betrokkenheid en tevredenheid op de werkplek.

Natuurlijke dag-nacht ritme

NatureConnect combineert verschillende LED-armaturen – Daylight, Skylight en Lightscape – met een intuïtieve bediening om natuurlijke lichtscènes op maat te creëren. Het natuurlijke dag-nacht ritme van het licht zorgt ervoor dat mensen overdag actief zijn en ’s nachts goed rusten. Het uitzicht op de hemel creëert de perceptie van ruimtelijkheid en een gevoel van vrijheid en tijdsbesef. Het gebruik van de kleuren en dynamiek uit de natuur stimuleert positieve emoties.

Nagebootst daglicht

Operatieverpleegkundige Laura, werkzaam in het Meander Medisch Centrum, vertelt: “Toen we nog op de oude ziekenhuislocatie in Baarn opereerden waren er twee mogelijkheden: het licht was aan of uit. Meer mogelijkheden waren er niet. Niet fijn voor het team, maar ook hinderlijk voor de patiënt.

"Fictieve ramen geven hierbij het gevoel alsof de zon schijnt. Patiënten reageren zelfs verrast als we zeggen dat ze niet echt de zon zien schijnen.”

Binnen ons specialisme oogheelkunde is het immers voor de patiënt heel onprettig om met fel licht geconfronteerd te worden. Nu we op de nieuwe OK-locatie in Amersfoort werken, is de situatie heel anders. De verlichting van NatureConnect biedt echt nagebootst daglicht. Fictieve ramen geven hierbij het gevoel alsof de zon schijnt. Patiënten reageren zelfs verrast als we zeggen dat ze niet echt de zon zien schijnen.”

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten