arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Philips leidt prestigieus Europees big dataproject in de zorg

9 april 2018
Philips

Philips leidt een prestigieus Europees onderzoek naar innovatie in de gezondheidszorg door middel van big data-analyses. Doel van het project is om patiëntzorg te verbeteren en de zorg productiever te maken.

35 partijen uit 12 landen doen aan het onderzoek mee naar het gebruik van machine learning en big data in de gezondheidszorg. Bij het dataproject worden meer dan 11 miljoen Europese patiëntgegevens betrokken.

Philips onderzoeksleider

Het driejarige BigMedilytics-programma heeft een totaalbudget van 18 miljoen euro. Dit programma is het grootst gefinancierde initiatief door de EU om middels big data de gezondheidszorg te innoveren. Onderzoeksleider Philips heeft 1,8 miljoen euro aan onderzoeksbudget ontvangen uit het Horizon 2020-programma.

Lagere zorgkosten door AI

Philips wil de zorg transformeren door kunstmatige intelligentie toe te passen op complexe gegevensverzamelingen binnen de gehele datawaardeketen. Hierbij gaat het om gegevens van zorgverleners, verzekeraars, patiënten en leveranciers van medische technologie. ‘Door kunstmatige intelligentie toe te passen op die gegevens in combinatie met klinische expertise, zijn we in staat om waardevolle inzichten en werkstroomverbeteringen te ontwikkelen die de patiëntzorg kunnen verbeteren en tegelijkertijd de kostenlast voor zorgstelsels kunnen verminderen’, vertelt Henk van Houten, Chief Technology Officer en Hoofd van Philips Research.

Nederlandse partners

Naast Philips zijn andere Nederlandse zorgverzekeraars en zorgaanbieders van de partij. Onder meer Achmea, Erasmus Universitair Medisch Centrum, OLVG en het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis.

Het big dataprogramma richt zich voornamelijk op veelvoorkomende ziektegroepen, zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Het onderzoek is in drie domeinen onderverdeeld: populatiegerichte zorg en behandeling van chronische ziekten, oncologie, en industrialisatie van de gezondheidszorg.

Bron: zorgvisie.nl

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten