arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Reuzensprong voor medische beeldvorming

22 november 2021
Driedimensionale reconstructie

Met de introductie van ’s werelds eerste whole body CT-scanner met Photon-Counting CT (PCCT) technologie, de Naeotom Alpha van Siemens Healthineers, komen unieke nieuwe mogelijkheden beschikbaar voor alle klinische toepassingen in CT, zoals cardiale beeldvorming, oncologie en pulmonologie. Het systeem is 18 november 2021 goedgekeurd voor klinisch gebruik in de VS en Europa. In de meer dan 15 jaar die aan de innovatie is gewerkt, heeft Siemens meer dan 500 octrooien voor de technologie aangevraagd, zes prototypes ingezet en nauw samengewerkt met klinische partners. Het Erasmus MC beschikt als eerste ziekenhuis in Nederland en tweede in Europa over de Naeotom Alpha. Mede dankzij het onderzoek van de medisch specialisten in het Erasmus MC is deze innovatie nu in de klinische praktijk beschikbaar.

"De photon-counting CT-scanner staat voor betere diagnoses en patiëntenzorg, met een betere signaal- (en contrast-) ruisverhouding, scherper beeld, minder vervolgonderzoek en aanzienlijk minder blootstelling aan röntgenstraling en contrastmiddelen."

Nauwkeurigere diagnose

Met een rotatiesnelheid van 0,25 seconden, twee unieke Vectron-röntgenbuizen en twee nieuwste generatie photon-counting detectoren (Dual Source) is de Naeotom Alpha van Siemens Healthineers niet alleen het eerste photon-counting CT-systeem op de markt, maar ook een zeer krachtige, snelle en nauwkeurige CT-scanner. De technische complexiteit betekent geen grotere complexiteit voor de gebruiker, dankzij myExam Companion van Siemens. De klinische beelden bevatten meer informatie dan ooit tevoren voor nauwkeurige diagnose, follow-up en behandeling.

Aanzienlijk minder blootstelling aan röntgenstraling en contrastmiddelen

De photon-counting CT-scanner staat voor betere diagnoses en patiëntenzorg, met een betere signaal- (en contrast-) ruisverhouding, scherper beeld, minder vervolgonderzoek en aanzienlijk minder blootstelling aan röntgenstraling en contrastmiddelen. Om die beweringen te kunnen staven, is het systeem – in het geval van Nederland – uitvoerig tegen het licht gehouden in de klinische praktijk door het Erasmus MC. “Photon-counting is met artificial intelligence het hot topic in medische beeldvorming in ons vakgebied reikhalzend wordt uitgekeken naar dit moment”, aldus het Erasmus MC.

Geen informatieverlies

De innovatieve photon-counting detector vormt het hart van de CT-scanner, waar meer dan 15 jaar aan is gewerkt. Met name bij de verwerking van informatie ligt PCCT ver voor op conventionele technieken. Conventionele CT-detectoren zetten de röntgenstralen eerst om in zichtbaar licht om vervolgens om te zetten in een elektrisch signaal. In de tussenstap – ‘omzetten naar zichtbaar licht’ – gaat belangrijke informatie verloren die het zien van contrasten en details vermindert. De PCCT-detector zet de röntgenstralen direct om in een elektrisch signaal waardoor er geen informatieverlies optreedt. Dat betekent dus een beter contrast en meer details in de beelden met tegelijkertijd een lagere patiëntendosis. 

Driedimensionale reconstructie
Driedimensionale reconstructie van PCCT-beelden waarop een deel van de bovenbuik is te zien.

Betere besluitvorming

Door de directe en snellere informatieverwerking is de stralingsdosis tot wel 45%  lager bij scans met ultrahoge resolutie (UHR) in vergelijking met conventionele CT-detectoren met een UHR-kamfilter. Door de lagere stralingsdosis kunnen steeds terugkerende onderzoeken (follow-ups) of wellicht preventief scannen, zoals bijvoorbeeld longkankerscreening met CT, routinematig beschikbaar worden voor grotere groepen patiënten. De hoge resolutie maakt ook kleine structuren zichtbaar, waardoor de klinische besluitvorming naar een nieuw niveau van vertrouwen wordt getild. 

CT-scanner Siemens Healthineers

Voldoen aan unieke eisen per ziektebeeld

De klinische gebieden van cardiale beeldvorming, oncologie en pulmonologie stellen allemaal hun eigen unieke eisen aan medische beelden. Bij cardiale beeldvorming gaat het om het vastleggen van het hart terwijl het beweegt, wat dus snelheid vereist. De Naeotom Alpha levert snelheid dankzij het Dual Source ontwerp en profiteert van werkelijke spectrale informatie en hoge resolutie voor het verwijderen van obstructies veroorzaakt door verkalkingen. Hierdoor is diagnostische beoordeling veel beter mogelijk, zelfs bij patiënten met aanzienlijke hoeveelheden kalk in de vaten. De hoge nauwkeurigheid is ook gunstig in de oncologie, waar betrouwbare en consistente evaluatie van het ziekteverloop belangrijk is. In de pulmonologie moeten de beelden alle zinvolle antwoorden bevatten in zo weinig mogelijk scans om vertragingen in de behandeling te voorkomen. Aan die behoeften voldoen de functies van Naeotom Alpha of overtreffen die.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten