arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Robot SARA onmisbaar voor bewoners en zorgverleners van verpleeghuis

27 januari 2022
Sara Robotics

Zorgrobot SARA zorgt voor extra activiteiten in het Polderhuis, een van de locaties van het Parkhuis in Dordt. Ze zingt, speelt spelletjes en door gezichtsherkenning weet ze met welke bewoner ze te maken heeft. Het Parkhuis is een van de vele verpleegtehuizen waar SARA inmiddels onderdeel uitmaakt van de dagelijkse bezigheden. "Het is echt een leuk ding. Soms zingen we kinderliedjes van vroeger."

Activiteiten doen met SARA 

De naam SARA staat voor Social & Autonomous Robotich Health Assistant. De robot heeft een sociaal karakter en wordt ingezet om het welzijn van de ouderen te verhogen en zorgverleners te ondersteunen. Dit doet SARA bijvoorbeeld door een verhaal te vertellen, bewegingsoefeningen te demonstreren die bewoners na kunnen doen of door verschillende muziekgenres af te spelen. Activiteitenbegeleidster Anouk den Braanker: "Er zit ook een Skype-functie op SARA. Dat is in coronatijd, waarin de bewoners familie niet altijd kunnen ontvangen, extra fijn."

SARA is tot veel meer in staat zegt Maartje Claassen, directeur van Sara Robotics trots: "Naast het bieden amusement, afleiding en ontspanning, stuurt SARA bijvoorbeeld ook op dag- en nachtritme en stimuleert het zelfredzaamheid en eigen regie van bewoners. Door dat de robot een integraal (autonoom) onderdeel in het zorgproces wordt, helpt SARA de zorgprofessional om meer te gaan naar geplande zorg in plaats van van ongeplande zorg. Ook zorgt ze voor een hoger niveau van rust bij de bewoners en in het verpleegtehuis doordat er minder stressvolle situaties zijn."

Enthousiaste bewoners

Mevrouw Batenburg (89) is bewoner in het Polderhuis en voor haar is SARA geen vreemde meer. "Ik had nog nooit een robot gezien, maar het is leuk. We zingen met z’n allen en spelen spelletjes. Zo moeten we bijvoorbeeld raden over welk gezegde SARA het heeft."

Batenburg vindt het zingen misschien wel het leukst. "We zingen bekende Nederlandse liedjes, maar we hebben ook weleens oude kinderliedjes gezongen van vroeger. De meeste bewoners doen wel mee."

De activiteitenbegeleidster heeft zeker wat aan de robot. "Als je merkt dat een bewoner onrustig wordt, zetten we de robot er soms bij. We kijken naar wat een bewoner leuk vindt, zoals bijvoorbeeld muziek van André Rieu. Dan speelt SARA een liedje van hem af, of een filmpje over zijn leven vroeger. Er kan van alles."

SARA als verlengstuk van de zorgprofessionals

SARA helpt ook mee op dagbesteding ‘de Robijn’ bij Profila Zorggroep. Dat robot SARA zelfstandig ingezet zou worden hadden ze daar niet verwacht, maar het gebeurt nu wel. Activiteitenbegeleidster Annelies: "Door een samenloop van omstandigheden, moest ik mezelf opsplitsen in twee verschillende ruimtes met cliënten. Wegens ziekmelding waren een aantal collega’s afwezig en was het onzeker of de dagbesteding in de normale vorm door kon gaan. Daarbij had ik een blessure aan mijn arm waardoor ik letterlijk handen tekortkwam. Doordat ik het muziekprogramma zelf in SARA heb gezet, wist ik wat er kwam. Hierdoor wist ik ook wanneer en hoelang ik weg zou kunnen blijven. Met een extra uitleg aan de cliënten; ‘Ik ben heel even in de andere ruimte, SARA blijft hier bij jullie, dus jullie kunnen doorgaan met muziek maken, ik wil jullie wel horen he?’ ben ik naar de andere ruimte gegaan en heb daar voor de andere cliënten gezorgd. De muziekactiviteit is doorgegaan, ik heb de cliënten gehoord in de andere ruimte en ik was op tijd terug voor de quizvragen. De cliënten keken en luisterde geconcentreerd naar SARA en volgden de activiteit alsof er niks anders was dan toen ik erbij zat. Op deze manier kon ik de groep een aantal keren alleen met SARA laten en kon de activiteit gewoon doorgaan, terwijl ik kon zorgen voor de ander, wat een verademing!"

SARA ondersteunt in de zorg

SARA Robotics ontwikkelt (software voor) sociale en autonome zorgrobots om ondersteuning te bieden in de langdurige zorg. In co-creatie met zorgmedewerkers zijn verschillende modules ontwikkeld die ondersteunen bij het bieden van kwalitatieve en persoonsgerichte zorg. Het doel van SARA is om ondersteuning te bieden op plaatsen waar het toenemende personeelstekort in de zorg en de nog steeds groeiende vergrijzing het meest gevoeld wordt.

Volgens Maartje Claassen van Sara Robotics is de zorgrobot bij uitstek geschikt om ouderen structuur te bieden. "Zo vertelt de robot wat er gaat gebeuren en wat er is gebeurd. Of hij dat één of tien keer moet zeggen, maakt geen verschil. SARA kan ook dwalende bewoners terug naar hun kamer brengen. In verzorgingshuizen zijn al veel sensoren aanwezig en die kunnen ingezet worden."

Via een interactief dashboard krijgt de zorginstelling inzicht in de ondersteuning van SARA. Zo koppelt SARA terug hoe vaak zij met bewoners aan de slag is geweest, en wat zij zoal met hen doet. Op die manier is de meerwaarde van SARA’s ondersteuning zichtbaar en transparant. Zo werken we samen aan duurzame inzet van zorgtechnologie.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten