arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Shockwave therapie ondersteunt de fysiotherapeut in efficiënt werken 

6 april 2022
Enraf Nonius

Klachten van spier- of peesweefsel zijn voor de fysiotherapeut soms moeilijk te behandelen, omdat ze bij de patiënt voor een chronisch karakter hebben gezorgd. Shockwave behandeling kan in zulke gevallen uitkomst bieden. De behandelduur wordt sterk verkort, de patiënt merkt snel resultaat. 

Sneller resultaat

Weefsel in herstel brengen, vooral bij blessures met een langdurig of chronisch karakter, kan voor behandelaars een uitdaging zijn. Het kan betekenen dat veel behandelingen bij de fysiotherapeut nodig zijn. Soms wordt gekozen voor een medicamenteuze behandeling, of voor een operatie. Kostbare behandelingen die belastend zijn voor de patiënt. Bovendien kan de lengte van het behandeltraject gevolgen hebben voor iemands arbeidsinzet of sociale leven. Een alternatief dat een veel sneller resultaat biedt, afkomstig uit de niersteenvergruizing, is shockwave behandeling. Enraf-Nonius biedt hiervoor de Endopuls 811. 

Shockwavetherapie

Shockwavetherapie wordt succesvol ingezet voor de behandeling van spier- of peesweefsel en peesaanhechtingen. Shockwaves zijn geluidsimpulsen met veel energie, die zich als golven in de diepte kunnen verplaatsen. De energieafgifte in het behandelgebied verbetert de stofwisseling en de bloedcirculatie. Hierdoor worden lichaamseigen herstelmechanismen van het lichaam gestimuleerd.  

"Het betekent dat je als fysiotherapeut efficiënter kunt behandelen.” 

De behandelduur per sessie bedraagt slechts vier tot vijf minuten, gevolgd door aanvullende oefeningen. Al met een beperkt aantal behandelingen worden zeer goede resultaten bereikt. Dit voorkomt chronische klachten, zonder dat behandeling met geneesmiddelen of een operatie nodig is.  

Kortere behandeltijd

Sjaco Jordens, docent en fysio- en manueeltherapeut in Krimpen aan de Lek, heeft ervaring met het gebruik van de Endopuls 811. “Ik had uit patiëntverhalen al over shockwavetherapie gehoord, maar hun ervaringen waren wat wisselend”, vertelt hij, “dus besloot ik het zelf te onderzoeken. De shockwavebehandeling met de Endopuls 811 bleek een sterke prikkel te zijn om weefsel in herstel te brengen. Ik maak er primair gebruik van als het gaat om chronische peesblessures, zoals hielspoor, een tennisarm of een kniepees. Typisch klachten die voor fysiotherapeuten lastig te behandelen zijn, omdat de klachten zo langdurig kunnen zijn.

"Toepassing is niet alleen interessant voor de patiënt en behandelaar, maar ook voor de zorgverzekeraars."

Shockwave helpt om die behandeltijd te verkorten, zeker als de patiënt gemotiveerd is en in goede conditie verkeert. Maar ook als dit minder het geval is zie je altijd duidelijke verandering in het klachtenbeeld. Het betekent dat je als fysiotherapeut efficiënter kunt behandelen.” 

Alternatief voor ingrijpende operaties

De techniek is in eerste instantie ingezet voor calcificaties, waar het een alternatief biedt voor operatief ingrijpen. Inmiddels is het effect van de werking wetenschappelijk onderbouwd voor een breder toepassingsgebied, denk hierbij aan het behandelen van mensen met spasmen van armen en benen. Toepassing is niet alleen interessant voor de patiënt en behandelaar, maar ook voor de zorgverzekeraars. Het stelt de fysiotherapeut in staat om optimaal efficiënt te werken bij blessures die zich anders tot langdurig of chronisch kunnen ontwikkelen.  

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten