arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Verplichte registratie in Landelijk ImplantatenRegister

18 december 2019

Wanneer er problemen zijn met een implantaat, moeten dragers van deze implantaten snel gevonden kunnen worden. Daarom is er een wettelijke verplichting tot het registeren van implantaten waarvoor fabrikanten en leveranciers relevante informatie moeten aanleveren. Deze implantatengegevens worden opgenomen in het Landelijk ImplantatenRegister (LIR).

Aangescherpt toezicht

Vanaf 1 januari 2020 gaat de Inspectie (IGJ) het toezicht op deze wettelijke verplichting aanscherpen. De verplichting geldt voor zorgaanbieders en zorgverleners. Deze verplichting is omschreven in de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Zorgverleners moeten de implantaatgegevens vastleggen in het dossier van de betrokken patiënt waardoor zij het implantaat snel kunnen herleiden tot de patiënt. Ook moeten zij in staat zijn deze implantaatgegevens te kunnen overhandigen aan de patiënt. De zorgaanbieders (de zorginstellingen) moeten de implantaatgegevens registeren in het LIR.

Fabrikanten

Hoe dit moet voor welke implantaten en waar fabrikanten dan welke gegevens moeten aanleveren, wordt beschreven in de Factsheet Landelijk Implantatenregister. Meer informatie kan je ook vinden op de website van de Rijksoverheid

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten