arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Ziekenhuizen ondersteunen bij de inzet van anesthesieapparatuur

14 april 2020
GE Healthcare

IC-ventilatoren, machines die mensen laten ademen als hun longen ernstig beschadigd zijn, zijn de laatste tijd overal in het nieuws. Fabrikanten, waaronder GE Healthcare, hebben de productie van IC-ventilatoren opgevoerd. Ze zijn een belangrijk hulpmiddel voor artsen en verpleegkundigen die de ziekste patiënten die lijden aan COVID-19 behandelen.

Ondanks de opgevoerde productie is het aantal beschikbare beademingsapparaten wereldwijd, dus ook in Nederland, onvoldoende om iedereen te beademen die naar de IC moet. Daarom is GE Healthcare in gesprek gegaan met de autoriteiten in de VS en zijn zij samen op zoek gegaan naar alternatieven die wel al beschikbaar zijn. Voor de COVID-19 behandeling is, op basis van dat onderzoek, wereldwijd toestemming gegeven om (tijdelijk) gebruik te maken van anesthesiemachines in aanvulling op de IC-ventilatoren.

Anesthesieapparatuur is geïndiceerd voor gebruik tijdens de operatie en om de beademing te ondersteunen voor een paar uur in plaats van dagen. Het gebruik van deze systemen voor het beademen van patiënten voor dagen of weken is niet gevalideerd of goedgekeurd door de Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration). Artsen moeten waar mogelijk gebruik maken van traditionele beademingsapparatuur. Daarom heeft GE Healthcare, in communicatie met de FDA en regelgevende instanties wereldwijd, informatie ontwikkeld met betrekking tot het off-label gebruik van anesthesieapparatuur voor beademing op de intensive care voor deze COVID-19 periode. In de afgelopen weken is dan ook intensief samengewerkt met ziekenhuizen om de verpleegkundigen en artsen te trainen voor het gebruik van anesthesieapparatuur als beademingsapparatuur. Artsen moeten weten hoe ze de instellingen van de apparaten moeten vertalen en hun behandeling moeten aanpassen wanneer ze een anesthesieapparaat strikt als beademingsapparaat gebruiken.

"We zijn enorm trots om te zien hoe soepel die samenwerking met ziekenhuizen en zorgprofessionals verloopt."

De anesthesiemachine is een cruciaal onderdeel van de operatiekamer en helpt de patiënt bewusteloos te blijven en te blijven ademen tijdens de operatie. "Ook in Nederland heeft ons team de laatste weken hard gewerkt om alle ziekenhuizen te ondersteunen om anesthesie apparatuur in te zetten, en lukt het ons zoveel mogelijk verpleegkundigen te trainen om deze apparatuur te gebruiken voor COVID-19. We zijn enorm trots om te zien hoe soepel die samenwerking met ziekenhuizen en zorgprofessionals verloopt", zegt Raymond Koren, Managing Director Nederland hierover.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten