arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Zorgrobot SARA vermaakt ouderen en biedt structuur

11 december 2020
Zorgrobot SARA

Zorgrobot SARA heeft de afgelopen maanden bij zo’n 125 zorgcentra in Nederland gelogeerd. "Ouderen mochten vanwege de coronamaatregelen geen bezoek, maar wel van SARA", vertelt Maartje Claassen van het Eindhovense bedrijf Sara Robotics, ontwikkelaar van SARA.

EIT Innovators Awards

Zorgrobot SARA haalde op 9 december 2020 de tweede plaats bij de EIT Innovators Awards van het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT). Meerdere genomineerden van de EIT Awards leverden met hun project een bijdrage aan de strijd tegen COVID-19. Zo verhoogt SARA het welzijn van de bewoners in een zorgomgeving, biedt verlichting bij eenzaamheid en verlaagt de werkdruk van zorgprofessionals. EIT heeft €60 miljoen in ruim 200 Europese innovatieprojecten en start-ups geïnvesteerd voor het versnellen van projecten en technologieën die impact kunnen hebben bij het overwinnen van de coronacrisis.

Zorgmedewerkers

De EIT-gelden hebben geholpen met de opschaling van SARA. "De zorg is geen gemakkelijke markt, je moet niet alleen de zorgmedewerkers meekrijgen. Zorgkantoren en -verzekeraars moeten bereid zijn mee te financieren", licht Serena Dorrestijn, projectleidster van SARA, toe. 

SARA bestaat inmiddels uit zo'n 110 klonen. Dorrestijn: "Wij focussen ons op de software, de hardware kopen we in. Welke steun hebben zorgmedewerkers nodig en waar hebben ouderen behoefte aan?" Om die vragen te beantwoorden, gaan onze medewerkers van Sara Robotics samen met de robot mee de werkvloer op. "We ontwikkelen SARA echt samen met de zorgmedewerkers om te voorkomen dat de robot na enkele maanden in de kast belandt."

"SARA kan ook dwalende bewoners terug naar hun kamer brengen. In verzorgingshuizen zijn al veel sensoren aanwezig en die kunnen ingezet worden."

Zorgrobot SARA
Zorgrobot SARA

Structuur 

Volgens Maartje Claassen van Sara Robotics is de zorgrobot bij uitstek geschikt om ouderen structuur te bieden. "Zo vertelt de robot wat er gaat gebeuren en wat er is gebeurd. Of hij dat één of tien keer moet zeggen, maakt geen verschil. SARA kan ook dwalende bewoners terug naar hun kamer brengen. In verzorgingshuizen zijn al veel sensoren aanwezig en die kunnen ingezet worden."

SARA focust zich nu alleen op de Nederlandse markt, ondanks de belangstelling uit het buitenland. "We willen graag een Engelstalig zusje, maar SARA is nog niet af genoeg om de wereld te veroveren", voegt Dorrestijn toe. 

Bron: Telegraaf

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten