arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Verduurzamen door elektrificatie boilers

22 mei 2023
FNsteel

Kan FNsteel verduurzamen door gebruik van elektrische boilers? Die vraag lag bij het Fieldlab Industrial Electrification. Dit Fieldlab is de plek waar de industrie kennis kan opdoen over de potentie van elektrificatie, nieuwe technologie kan testen en gereed kan maken voor implementatie.

Het Fieldlab Industrial Electrification (FLIE) is een initiatief van onder andere FME. Maar hoe ziet dat eruit in de praktijk? Matthijs van der Schoot (algemeen directeur bij FNsteel) en Shishir Sable (Manager engineering & energy bij FNsteel) delen hun ervaringen. Samen met FLIE en Blue Terra voerden zij een onderzoek uit naar de verduurzamingsopties van het aardgasgestookte heetwaternetwerk van FNsteel.

Elektrische boilers

FNsteel produceert staaldraad voor hoogwaardige toepassingen, in onder andere de automotive sector en de machinebouw. De organisatie heeft voor de komende jaren de ambitie en strategie om sterk te decarboniseren. Zo wil FNsteel in 2025 ongeveer 25% CO2-uitstoot besparen en in 2035 volledig aardgasvrij zijn. Op de korte termijn kan er heel snel verduurzaming plaatsvinden door het elektrificeren van de aardgasgestookte heetwaterboilers. Uit dit vraagstuk ontstond het plan om een haalbaarheidsstudie te starten, met een investeringsvoorstel voor de vervanging van de aardgasboilers naar elektrische boilers.

Hoe zijn jullie in contact gekomen met FLIE?

Shishir Sable: “We hebben een digitaliseringsscan vanuit het platform Smart Industry doorlopen met Marco Kirsenstein, toen business developer vanuit FME. Aan de hand van deze scan hebben we diverse mogelijkheden voor innovatie besproken. Uiteindelijk kwamen we in gesprek over onze verduurzamingsplannen. We bespraken de mogelijkheden tot subsidie en scans.” Matthijs van der Schoot voegt daar aan toe: “We zijn al lang lid van FME. En ik kwam Marco weer tegen tijdens een FME-evenement. Toen we eenmaal in gesprek waren, kwam ons project rond het elektrificeren van de e-boilers op tafel. Al snel zijn we gestart met het projectplan.” 

Wat zijn de belangrijkste resultaten van het onderzoek?

Sable: “Door een combinatie van directe elektrificatie en restwarmtebenutting toe te passen is het mogelijk om de inzet van aardgas in ons heetwaternetwerk op een koste efficiënte wijze grotendeels te elimineren. Een nieuwe draadopslagloods, waar we de draadrollen geconditioneerd opslaan, voorzien we van vloerverwarming in plaats van ruimteverwarming. Dit is een efficiëntere manier van verwarmen.”

Wat was de rol van FLIE hierin?

Van der schoot: “Ik ben blij met dit project. Er is een goed rapport uitgekomen. Ik ben ook tevreden over de samenwerking met Blue Terra, wat een goede basis voor besluitvorming bleek. Het project is ook snel van start gegaan door de samenwerking met alle partijen.” Sable vervolgt: “FLIE zorgde voor een soepele begeleiding. Altijd bereid om mee te praten! Ook de hulp tijdens het schrijven van het projectplan was erg fijn. Vervolgens was de hulp tijdens de subsidie aanvraag perfect!” FNsteel zocht eerder al naar mogelijke financiering, maar de weg die ze nu inslaan was nog onbekend. "Wij zelf hadden dit nooit kunnen ontdekken of kunnen sluiten. We hebben het via een andere route geprobeerd, maar de subsidie vanuit de Gemeente Rotterdam waar we door FLIE mee in aanraking kwamen, stond nog niet bij ons op de radar,” aldus Van der Schoot.

Waar staan jullie nu?

Sable: “Het onderzoek gaf goed inzicht in verschillende mogelijkheden om onze CO2-uitstoot van het heetwaternetwerk te verminderen. In een engineeringsstudie werken wij de komende periode de technische details uit. Naar verwachting kunnen wij eind 2023 over gaan op implementatie.” Van der Schoot laat weten dat FNsteel verder kijkt naar wat er mogelijk is. "We zijn in gesprek met FME Funding over verdere financieringsmogelijkheden. Dat is vooral op het gebied van energie en duurzaamheid.”

Welke volgende stap is mogelijk in de fabriek?

Sable laat weten dat FNsteel ook naar de mogelijkheden van een waterstof backbone kijkt. "Wat doet de industrie? Kunnen we dit samen opzetten met de omgeving? We proberen dit via de gemeente op te zetten om het met andere ondernemers en de provincie te bespreken en een gezamenlijke aanpak te maken.”

Wat willen jullie meegeven aan andere bedrijven die hun processen willen verduurzamen?

Van der Schoot: “Vooral: ga er heel open in. Kijk naar alle opties die er zijn. Dat hebben wij ook gedaan. De oplossing die er nu voor ons als beste uitgekomen is, had ik zelf niet als eerste bedacht. Dat komt door de goede uitwerking en het kijken naar alternatieven. Er is een fact-based oplossing uitgekomen. Op basis van goede engineering.” Sable: “We hadden al een aantal opties in gedachten en onderzocht, maar nooit zo in detail uitgewerkt. Het haalbaarheidsonderzoek heeft ons een goede indruk gegeven in het integrale verhaal. Dat hielp ons om een goede beslissing te nemen met alle opties in gedachten. “

Over FLIE

Het Fieldlab Industrial Electrification is dé plek waar de industrie kennis kan opdoen over de potentie van elektrificatie, nieuwe technologie kan testen en gereed kan maken voor implementatie. Het Fieldlab is een gezamenlijk initiatief van FME, Deltalinqs, Port of Rotterdam, InnovationQuarter, en TNO en wordt in nauwe samenwerking met de EFRO-subsidie, de Gemeente Rotterdam en de Provincie Zuid-Holland vormgegeven. Bedrijven en toeleveranciers die geïnteresseerd zijn of direct aan de slag willen met industriële elektrificatie of decarbonisatie kunnen contact opnemen met Elsa van der Zwan.
 

Lees meer over FLIE

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten