arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

The Distancer geeft direct aan of iemand op 1,5 meter afstand van je staat

17 juni 2020

Maak kennis met de nieuwste innovatie op het gebied van anderhalvemetersamenleving: The Distancer. Deze prikkelvrije stand alone en universele hanger van sleutelformaat vertelt de persoon die op je afloopt, dankzij een eenvoudig stoplichtprincipe, direct of hij/zij/het zich op of binnen, precies of buiten de 1,5 meter van jou bevindt. Eenvoudiger kan bijna niet! Draag het als een broche met magneetsluiting of clip of hang het met een breekkoord om de hals. Dit product is ontwikkeld in een nauwe samenwerking tussen de FME-leden Variass en CLB Groep.

The Distancer helpt coronabesmettingen te voorkomen

De vinding, met het formaat van een autosleutel, waarschuwt als de drager te dicht - op 1,5 meter of minder – door iemand is genaderd. Dan gaat een rood lampje branden. Een geel lampje licht op als de afstand 1,5 tot 2 meter bedraagt. Een groen lampje geeft het sein veilig. Het apparaatje kan als broche of hanger worden gedragen.

"Dit is een geweldige oplossing voor de geestelijke gezondheidszorg."

Verstandelijk gehandicapten

The Distancer is om te beginnen bedoeld voor gebruik in de zorgsector, met name om verstandelijk gehandicapten te beschermen. Momenteel test zorginstelling ’s Heeren Loo op een locatie in Apeldoorn acht proefversies van het apparaat uit. "Ze zijn ontzettend tevreden", zegt Adri Hendriks, een van de ondernemers achter het nieuwe product. The Distancer is een vinding van Leon Fock. De vondst kreeg een enthousiast onthaal bij enkele ondernemers voor het plan om The Distancer verder te ontwikkelen: Adri Hendriks (inversteerder), Niels de Bruin van de CLB Groep in Raamsdonkveer en Henk Smid van hightechbedrijf Variass in Veendam. "Het was extreem leuk om The Distancer van Lab model naar volwassen product te begeleiden", aldus Jan Betten, Head Customer Design bij Variass.

"Het is mooi dat relatief onbekenden van elkaar op basis van vertrouwen en ondernemerschap investeren in een maatschappelijke oplossing." 

‘Thuis in de zorg’

Henk Smid, CEO van Variass: "Het is mooi dat relatief onbekenden van elkaar op basis van vertrouwen en ondernemerschap investeren in een maatschappelijke oplossing." Adri Hendriks: "CLB is heel goed thuis in de zorg. Niels zei direct: "Dit is een geweldige oplossing voor de geestelijke gezondheidszorg." Voor mensen met een verstandelijke beperking of dementie is het moeilijk te begrijpen dat ze afstand moeten houden. Dat rode lichtje is heel duidelijk. De lampjes geven de hanger bovendien iets speels dat ze leuk vinden." Variass heeft van de vinding van Fock binnen enkele weken een handzaam apparaatje ontwikkeld en geproduceerd. Na de acht proefexemplaren die nu zorginstelling ’s Heeren Loo in Apeldoorn worden uitgeprobeerd, komen er eind volgende week 50 prototypes beschikbaar. Vervolgens worden in juli de eerste 1.000 exemplaren van het definitieve ontwerp bij Variass in productie genomen waarna de serie productie wordt opgestart. En het is natuurlijk niet alleen voor de zorg een handig apparaat. Er zijn veel andere sectoren waarvoor het handig is.

"Het was extreem leuk om The Distancer van Lab model naar volwassen product te begeleiden."

Over The Distancer

Één ondernemer kwam in april 2020, dankzij eigen ervaringen, met een maatschappelijke uitdaging én een mogelijke oplossing. Drie andere ondernemers, waaronder Variass, sloten direct aan en The Distancer was geboren. Half juni 2020 vindt de eerste test bij ’s Heeren Loo plaats, waarna The Distancer in juli 2020 in productie wordt genomen. The Distancer is volledig in Nederland ontworpen, ontwikkeld en geproduceerd.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten