arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Draagbaar echoapparaat verovert het hart in HagaZiekenhuis

21 september 2018
Lumify

Enige tijd gebruiken de cardiologen van het HagaZiekenhuis de Philips Lumify S4-1. Het nut en het gemak van het apparaat bewees zich zodanig dat een aanschaf niet kon uitblijven. Binnenkort volgt een tweede en misschien zelfs een derde. Cardioloog Ivo van der Bilt: "Er wordt nu al om die ene gevochten. We proberen deze zoveel mogelijk bij de echocardiologen te houden, maar dat wordt steeds lastiger."


De Lumify S4-1 is een mobiele echografieoplossing, bestaande uit een probe en een app die geïnstalleerd kan worden op een smartphone of een tablet. Ivo van der Bilt: "Een echoapparaat dat in je jaszak past, net als je stethoscoop. Heel handig voor een dienstdoende cardioloog die door het ziekenhuis naar allerlei consulten rent. Zodra er een vraag is die je met een echo kunt beantwoorden, kun je dus zeer laagdrempelig een echo maken."

Voor acute patiënten

De cardiologen van het HagaZiekenhuis gebruiken de Lumify met name bij patiënten op de eerste harthulp, hartbewaking of intensive care. Van der Bilt: "Deze patiënten zijn kritisch ziek, die kun je niet verplaatsen. Als er een mogelijk probleem aan het hart ontstaat, moet er een echoapparaat naar de patiënt toe. Dat betekende voorheen: het echoprogramma op de echokamer onderbreken, het apparaat uitzetten, loskoppelen, naar de patiënt toerollen, aanzetten. Alleen met de hele logistiek ben je al minimaal twintig minuten kwijt en dan is er nog geen echo gemaakt. Met de Lumify kun je direct kijken. Vaak kan ik meteen een aantal zaken uitsluiten. Mocht er een uitgebreider onderzoek nodig zijn, dan wordt dit ingepland. Dat is vele malen doelmatiger."

Bij hartfalenspreekuur

Ook bij het hartfalenspreekuur gaan de cardiologen de Lumify inzetten. "De Lumify is een aanvulling op het arsenaal onderzoeksmiddelen dat je als arts tot je beschikking hebt. Het is veel prettiger voor de patiënt. Als we even naar het hart willen kijken, hoeft hij niet opnieuw naar het ziekenhuis te komen voor een echo."

Of hij de Lumify, buiten het hartfalenspreekuur, in de poliklinische setting gaat gebruiken weet hij niet. "De functionaliteiten zijn daar net te beperkt voor. Dan heb je een high-end machine nodig, die meer kan en die ook een specifiek type echo kan maken."

"Als de Lumify ervoor zorgt dat het echoprogramma niet onderbroken hoeft te worden, dan bespaar je kosten en werk je efficiënter.”

Goede beeldkwaliteit

Over de beeldkwaliteit is Van der Bilt te spreken. "Vroeger waren er ook wel mobiele echoapparaten maar daarvan was de beeldkwaliteit beduidend minder goed. Bij acute patiënten krijg ik een goed beeld op basis waarvan ik gerichte vragen kan beantwoorden."

Kostenbesparing en efficiëntie

Van der Bilt is ervan overtuigd dat Lumify zorgt voor kostenbesparing, efficiënter werken en inkorting van de wachtlijsten. "Bij vrijwel alle Nederlandse ziekenhuizen is de echokamer een hele drukke afdeling. Als de Lumify ervoor zorgt dat er patiënten uit die planning gaan of dat het echoprogramma niet onderbroken hoeft te worden, dan bespaar je kosten en werk je efficiënter."

Koppeling met PACS

De Lumify kan gekoppeld worden aan PACS. De echobeelden worden dan draadloos verzonden naar het PACS en komen in het patiëntendossier. Omdat het HagaZiekenhuis op dit moment bezig is met het opnieuw inrichten van PACS, gebeurt dit in een later stadium. Van der Bilt: "Het is niet de bedoeling dat dit een apparaat is waarmee je zomaar even kijkt en snel een echo uitvoert. We voeren nu bij iedere patiënt een naam en geboortedatum in en uploaden de beelden handmatig in het patiëntendossier."

Echogeleid prikken

Ziet Van der Bilt nog meer toepassingen van Lumify? "We hebben nu een probe voor cardio. Maar je kunt ook een vaatprobe op de app aansluiten. Deze kan gebruikt worden om echogeleid bloedvaten te prikken. Vooral bij grote infusen prik je dan meteen raak en dat vermindert de kans op complicaties. Maar dit gaat alleen over mijn vak. Ik weet zeker dat de Lumify ook op andere vakgebieden meerwaarde brengt." 

Nog betere patiëntenzorg

Van der Bilt hoopt dat de snelle ontwikkeling die deze techniek heeft doorgemaakt wordt doorgezet. "Meer functionaliteiten, nog betere beeldkwaliteit. Dan worden we als dokters in staat gesteld om nog betere patiëntenzorg te leveren. En daar hebben we toch echt een technologiepartner, zoals Philips, bij nodig."

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten