arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Kinderen voorbereiden op MRI-onderzoeken met augmented reality

21 november 2022
Philips Kind MRI en VR

Philips heeft een app en virtuele buddy ontwikkeld om kinderen en hun ouders voor te bereiden op MRI-scans. Een MRI-scan kan namelijk stressvol zijn voor jonge kinderen. Een fraai voorbeeld van ons lidbedrijf Philips over hoe technologie de zorg verbetert.

De app maakt gebruik van augmented reality waardoor het kind thuis kan zien hoe een MRI-scanner eruitziet en een virtuele buddy begeleidt kinderen tijdens het onderzoek in het ziekenhuis. Voor jonge kinderen kan een MRI-onderzoek eng en stressvol zijn, op deze manier hebben jonge patiƫnten een prettigere ervaring.

Het maken van MRI-beelden van kinderen kan een uitdaging zijn voor zowel de radioloog als het kind dat de scan ondergaat. De vreemde omgeving van een MRI-scanner kan eng zijn voor een jong kind en veel stress veroorzaken, waardoor het kind onrustig is en niet stil blijft liggen. Het is dan lastig om beelden van goede kwaliteit te maken. Met deze oplossing van Philips krijgen kinderen begeleiding rondom een MRI-scan, waardoor deze problemen kunnen verminderen. Het is dan niet nodig om te kiezen voor verdoving of algehele anesthesie.

Virtuele buddy

Ter voorbereiding op de MRI-scan krijgen kinderen een mobiele app die hen een MRI-procedure laat zien en ze laat kennismaken met een virtuele 'buddy'. Samen met de buddy kan het kind het maken van MRI-scan nadoen, bijvoorbeeld het bedienen van de scanner waarbij de buddy hen helpt om stil te blijven liggen zodat de beelden goed lukken. 

Eenmaal op de afdeling radiologie komt het kind dezelfde virtuele buddy weer tegen. Tijdens de MRI-scan worden de stem en beelden van de buddy afgespeeld om het kind bij de procedure te begeleiden, bijvoorbeeld door aan te geven wanneer en hoe lang het de adem moet inhouden. De nieuwe oplossing stelt ouders gerust en zorgt dat het kind goed voorbereid is en een gevoel van controle heeft, waardoor goede beelden kunnen worden gemaakt die nodig zijn voor een correcte diagnose van de aandoening van het kind. 

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten