arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Slimme straatverlichting draagt bij aan duurzaamheidsambitie Nederlandse gemeentes

27 januari 2023
slimme straatverlichting Signify

De gemeente Bronckhorst legt de lat hoog. Uiterlijk 2030 wil de gemeente energieneutraal zijn. Een ambitieus plan dat de gemeente wil bereiken door onder meer in alle woonwijken en buitengebieden te kiezen voor connected straatverlichting. Bronckhorst maakt zo samen met FME-lidbedrijf Signify actief werk van waardevolle thema’s als comfort, veiligheid en besparen op energie en kosten,

Door conventionele straatverlichting te vervangen door ledverlichting, en deze aan het internet of things te hangen, zijn door heel Nederland grote besparingen te realiseren. "Het ‘verledden’ van onze openbare verlichting leverde een besparing op van 50%. Door onze verlichting ook nog eens slim te maken hebben we nu altijd en overal de juiste hoeveelheid licht. En we besparen extra op onderhoud," zo laat Paul Hofman, Wethouder Duurzaamheid en Energie van gemeente Bronckhorst weten.

Niet alleen led, maar ook slim

De gemeente Bronckhorst maakt werk van duurzaamheid. Dat merk je aan allerlei initiatieven. Bijvoorbeeld in het gemeentehuis, dat door verschillende maatregelen op het gebied van isolatie, verwarming, koeling en energievoorziening een toonbeeld van duurzaamheid is. Je merkt het ook aan de openbare verlichting. Ook hiermee wil de gemeente vooroplopen. Een eerste belangrijke slag sloeg de gemeente met het vervangen van 5.000 conventionele armaturen door connected led-armaturen. Deze vervanging alleen betekent al een besparing van 50% op de energiekosten. Maar de gemeente wilde meer. Door te kiezen voor een slimme oplossing kan elke armatuur nu individueel op elk gewenst moment worden gedimd. Hierdoor wordt extra bespaard op energiekosten. Ook wordt bespaard op onderhoud, want de armaturen geven nu zelf aan wanneer onderhoud nodig is en sturen automatisch een seintje naar het onderhoudsbedrijf.

Veel gemeentes hebben de overstap van conventionele verlichting naar led, die een forse besparing op de energierekening mogelijk maakt, al gezet. Gemeentes die vanuit hun duurzaamheidsstreven nóg meer willen besparen, zoals Bronckhorst, zijn sterk in opkomst. Signify bracht hiervoor 'Interact City' op de markt. Nieuwe led-armaturen werden via een GPS-module automatisch direct door het gemeentelijke netwerk getraceerd.

Hierna konden de beheerders van de straatverlichting via dimprofielen op het Interact City dashboard de verlichtingsbehoefte per woonwijk instellen. De armaturen dimmen nu op verschillende momenten op, en weer af. Dit geldt ook voor de buitengebieden met hun bijzondere flora en fauna. Door op deze plekken extra te dimmen wordt de natuur zo min mogelijk verstoord.

Met dit slimme verlichtingssysteem geeft de gemeente het goede voorbeeld aan de inwoners, elke dag – of beter nog: nacht – weer. Zo verzekert Bronckhorst zich van een goede balans tussen energiebesparing en veiligheid, met respect voor de fraaie natuur die de gemeente kenmerkt.

Ga direct naar de gastlessen over technologie

Techniekles over licht

Signify vindt het belangrijk dat ook jonge kinderen tijdens hun schooltijd kennis maken met de wereld van technologie. In het bijzonder wil Signify kinderen laten nadenken over welke slimme dingen je met licht kunt doen. Daarom deed het bedrijf mee aan de Make Tech Yours actie, en ontwikkelden ze een boeiende technologieles.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten