arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Snelle slimme fiets vaker duurzaam alternatief voor auto

20 juni 2023
Gazelle fiets

FME-lidbedrijf Koninklijke Gazelle heeft samen met het Italiaanse designbureau Giugiaro Design de fiets van de toekomst ontwikkeld. Dankzij dit soort innovaties van Nederlandse maakbedrijven laten mensen steeds vaker de auto staan en dat is gezonder en beter voor het milieu. Ook werkte deze producent van fietsen recent mee aan een serie technieklessen voor kinderen.

De nieuwe 'Nº1' van FME-lidbedrijf Koninklijke Gazelle is een connected e-bike die ondersteuning biedt tot 45 kilometer per uur en wordt steeds vaker gebruikt als duurzaam alternatief voor de auto. De fiets die ontwikkeld is bij Gazelle in Dieren biedt verschillende technische hoogstandjes. De fiets wordt bestuurd middels een app. Deze app biedt ook routeplanning, navigatie, weersverwachtingen, een trackingsysteem en muziek.

Veiligheid

De smartphone heeft ook een centrale plek. Als tijdens de rit een telefoontje binnenkomt kan de fietser deze via een duimknop op het stuur aannemen. Met diezelfde knop kan men gebruikmaken van andere functies. “Het touchscreen van de smartphone functioneert niet als de bestuurder van de fiets harder gaat dan vijf kilometer per uur. Dit heeft een reden: Gazelle wil onveilig rijgedrag te allen tijde voorkomen. De verlichting staat ook standaard ingeschakeld als de fiets connected is.

Het aspect veiligheid is belangrijk bij de ontwikkeling van fietsen die qua prestaties en mogelijkheden steeds meer gelijkenissen hebben met auto’s. Met 45 kilometer per uur zijn afstanden van veertig kilometer eenvoudig te overbruggen. De accu (612 wattuur) gaat ongeveer duizend laadcycli mee en is in drie uur volledig opgeladen. Afhankelijk van de rijomstandigheden en het gewicht van de fietser kan de actieradius van deze fiets oplopen tot 200 kilometer.

Techniekles over de fiets

Gazelle werkte dit voorjaar mee aan een boeiende techniekles voor kinderen. Maakbedrijven maken fietsen steeds slimmer en elektrisch, en dat is een mooi thema om in de klas mee aan de slag te gaan.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten