arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Ziekenhuisrobot Robin kan nu zelfstandig met lift

1 augustus 2022
Robin

De transportrobot van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht neemt verpleegkundigen al sinds 2018 veel werk uit handen. Nu ‘Robin’ ook zelfstandig de lift kan gebruiken, is het aantal mogelijkheden enorm toegenomen.

Dankzij Robin - vernoemd naar het hulpje van Bassie en Adriaan - hebben zorgverleners meer tijd voor hun patiënten. De robot rijdt zo’n 80 uur per week met onder meer bloedbuisjes en coronatesten op en neer tussen afdelingen en laboratoria. En nu wordt hij nog breder inzetbaar. Robin vervangt 80 uur aan incidentele loopjes.

Lift oproepen en bedienen

Leverancier van de robot - Swisslog Healthcare -, Schindler Liften B.V. en het ziekenhuis hebben samen de techniek ontwikkeld waarmee Robin de lift kan oproepen en bedienen. Hij ziet zelfs wanneer er een bed of andere bezetting in de lift staat en hij moet wachten op de volgende. 

"Collega’s en patiënten kijken niet meer op van de zacht zoevende bezorger. Velen groeten hem zelfs in het voorbijgaan.’’

Werkterrein

Doordat de robot de lift zelfstandig kan gebruiken, is zijn werkterrein aanzienlijk vergroot. Hij kan nu vrijwel het gehele ziekenhuisgebouw door en steeds meer afdelingen bedienen. Dit is handig als het personeel iets van elders nodig heeft, maar zelf geen tijd heeft om te lopen of niet van haar plek kan. Volgens het ziekenhuis is de robot inmiddels dermate ingeburgerd dat medewerkers en patiënten niet meer opkijken van de robot. "Collega’s en patiënten kijken niet meer op van de zacht zoevende bezorger. Velen groeten hem zelfs in het voorbijgaan.’’

De komende tijd wordt de techniek en logistiek rondom Robin nog verder ontwikkeld en fijn geslepen, aldus het Albert Schweitzer ziekenhuis.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten