arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Gezondheid en zorg

Standpunt

Marktsegmenten

Data in zorg

De gezondheidszorg in Nederland behoort tot de beste ter wereld. En dat willen we graag zo houden. De zorg staat voor grote uitdagingen, en slimme technologie biedt oplossingen waarmee we die succesvol aan kunnen pakken. 

Onze prioriteiten

Personeelstekort in de zorg

Het is één van de – zo niet hét – grootste probleem in de zorg. Het door Gupta Strategists opgestelde onafhankelijke onderzoeksrapport ‘Uitweg uit de schaarste’ laat zien dat de implementatie van technologie een grote bijdrage kan leveren aan het terugdringen van het personeelstekort. FME wil samen met zorgpartners de aanbevelingen uit het rapport in de praktijk brengen.   

Lees het Gupta-rapport
Week van de Innovatieve Zorg

Data delen is gezond

Gegevensuitwisseling in de zorg is een absolute randvoorwaarde voor innovatie. FME is actief betrokken bij het ontwikkelen van wet- en regelgeving rondom data- en AI-toepassingen. Een Europese gezondheidsruimte (EHDS) is essentieel om innovatie maximale impact op patiënten welzijn te laten hebben, doordat het mogelijk wordt om lessen uit patiënten ervaringen breder te verbinden.  

Verbeter de markttoelating van medische technologie

Verbeteren van de markttoelating van medische technologie, met name versnelling van de implementatie en opschaling van medische technologie. De potentie van technologische producten om een bijdrage te leveren wordt op dit moment beperkt door suboptimale toelatingscriteria. Er wordt te weinig rekening gehouden met de aard van technologie en de ontwikkeling van technologische producten.   

Betere zorg

Patiëntveiligheid

Het heeft de hoogste prioriteit in de zorg, ook voor producenten van medische technologie. FME ondersteunt als vanzelfsprekend de MDR & IVDR en de doelstelling om medische hulpmiddelen aan de hoogste veiligheidseisen te laten voldoen. Naast hoge veiligheidsnormen voor medische technologie is het ook belangrijk dat de gebruikers van deze technologieën de juiste trainingen en procedures krijgen om de technologie veilig te gebruiken.  

Gelijkwaardige gesprekspartner

Producenten van medische technologie moeten een gelijkwaardige gesprekspartner zijn. Niemand begrijpt technologie beter dan de mensen die het produceren. Om de potentiële impact van technologie in de zorg te maximaliseren is het belangrijk dat de expertise van producenten ingewonnen kan worden op alle plaatsen waar technologie wordt gebruikt.   

Zorg

Marktsegmenten

Meer binnen dit onderwerp

In verschillende marktsegmenten willen we  belemmeringen voor onze leden wegnemen. Bedrijven die een bijdrage willen leveren aan maatschappelijke uitdagingen van deze tijd moeten alle ruimte hebben om te ondernemen. Denk daarbij aan mobiliteit, verduurzaming, defensie en veiligheid, een duurzame voedselketen en innovaties in de zorg.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten