arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Gezondheid en zorg

Standpunt

Maatschappelijke transities

Data in zorg

De gezondheidszorg in Nederland behoort tot de beste ter wereld. En dat willen we graag zo houden. De zorg staat voor grote uitdagingen, en slimme technologie biedt oplossingen waarmee we die succesvol aan kunnen pakken. 

Onze prioriteiten

Personeelstekort in de zorg

Het is één van de – zo niet hét – grootste probleem in de zorg. Het door Gupta Strategists opgestelde onafhankelijke onderzoeksrapport ‘Uitweg uit de schaarste’ laat zien dat de implementatie van technologie een grote bijdrage kan leveren aan het terugdringen van het personeelstekort. FME wil samen met zorgpartners de aanbevelingen uit het rapport in de praktijk brengen.   

Lees het Gupta-rapport
Week van de Innovatieve Zorg

Data delen is gezond

Gegevensuitwisseling in de zorg is een absolute randvoorwaarde voor innovatie. FME is actief betrokken bij het ontwikkelen van wet- en regelgeving rondom data- en AI-toepassingen. Een Europese gezondheidsruimte (EHDS) is essentieel om innovatie maximale impact op patiënten welzijn te laten hebben, doordat het mogelijk wordt om lessen uit patiënten ervaringen breder te verbinden.  

Verbeter de markttoelating van medische technologie

Verbeteren van de markttoelating van medische technologie, met name versnelling van de implementatie en opschaling van medische technologie. De potentie van technologische producten om een bijdrage te leveren wordt op dit moment beperkt door suboptimale toelatingscriteria. Er wordt te weinig rekening gehouden met de aard van technologie en de ontwikkeling van technologische producten.   

Betere zorg

Patiëntveiligheid

Het heeft de hoogste prioriteit in de zorg, ook voor producenten van medische technologie. FME ondersteunt als vanzelfsprekend de MDR & IVDR en de doelstelling om medische hulpmiddelen aan de hoogste veiligheidseisen te laten voldoen. Naast hoge veiligheidsnormen voor medische technologie is het ook belangrijk dat de gebruikers van deze technologieën de juiste trainingen en procedures krijgen om de technologie veilig te gebruiken.  

Gelijkwaardige gesprekspartner

Producenten van medische technologie moeten een gelijkwaardige gesprekspartner zijn. Niemand begrijpt technologie beter dan de mensen die het produceren. Om de potentiële impact van technologie in de zorg te maximaliseren is het belangrijk dat de expertise van producenten ingewonnen kan worden op alle plaatsen waar technologie wordt gebruikt.   

Zorg

Maatschappelijke transities

Meer binnen dit onderwerp

De technologische industrie biedt oplossingen voor grote maatschappelijke vraagstukken. Dagelijks bedenken, maken en verkopen onze lidbedrijven technologie die ons leven verandert. De samenleving verwacht van ons dat we die verantwoordelijkheid nemen en een bijdrage leveren. Dat willen we verder versterken en nog zichtbaarder maken.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten

FME.nl is vernieuwd

De artikelen, diensten en publicaties in Mijn FME zijn verplaatst naar 'Kennis & Advies' in de navigatiebalk. Bovendien hebben we de indeling verbeterd. Al jouw waardevolle tools zoals de beloningsbenchmark, het Cao Platform en onze dashboards zijn nog steeds via het Mijn FME menu toegankelijk.