arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Competitief innovatieklimaat

Standpunt

Randvoorwaarden

Innovatie

Door radicaal investeren in R&D kan Nederland doorpakken bij het vinden van Technologische oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken en blijven we relevant in de mondiale waardenketens. Laat publieke R&D-investeringen private investeringen aanjagen via succesvolle regelingen die bewezen effectief zijn. Hou het wel eenvoudig voor ondernemers, het is belangrijk dat er vanuit de ondernemer wordt gedacht. Investeren in technologische soevereiniteit is in deze tijden geen luxe maar bittere noodzaak. 

Onze prioriteiten

Eenvoudige toegang tot regelingen

Zorg voor eenvoudige toegang tot regelingen gedurende het hele jaar. Ondernemers denken in kansen, niet in regelingen. Voor investeringen moet je partijen op projectniveau verleiden. Breid bewezen succesvolle regelingen waar ondernemers bekend mee zijn uit. Zorg dat deze het hele jaar door toegankelijk zijn. Omdat veel regelingen complex zijn voor de mki zijn laagdrempelige voucherregelingen cruciaal.  

Maximale valorisatie

Nederland moet internationaal blijven meedoen als innovatieland. Het Groeifonds, het OCW-fonds en IPCEIs (Europese belangrijke projecten), micro-elektronica, waterstof en cloud zijn op de korte termijn goede instrumenten om stappen te zetten naar de 3%. Laten we deze maximaal inzetten op valorisatie (het vermarkten van kennis). Alleen zo verdienen R&D-inspanningen zich terug.

Structureel beleid via bestaand instrumentarium

Realiseer structureel beleid via bestaand instrumentarium, zodat we de Ecosystemen die we opbouwen niet kwijtraken als de fondsen leeg zijn. Indexatie van de WBSO is cruciaal. Verhoog de mki-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) zodat het hele jaar door voldoende middelen beschikbaar zijn voor de innovatieve mki en mki’ers laagdrempelige innovatieprojecten kunnen opzetten. 

Geld

Randvoorwaarden

Meer binnen dit onderwerp

Randvoorwaarden vormen de kaders waarbinnen de Nederlandse industrie – ongeacht specialiteit of bedrijfsgrote – opereert. Als randvoorwaarden op orde zijn versterken ze de effectiviteit van al het andere beleid.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten