Weerbare en competitieve industrie
Nederland moet zich blijven inzetten voor een gelijk speelveld en de interne markt verder versterken. Die versterkte markt heeft eenvoudige regels die ondernemers laten ondernemen. In een land als China is de exportpolitiek rechtstreeks verbonden met het binnenlandse industriebeleid en wordt gebruikgemaakt van voordelige exportfinancieringen, staatssubsidies en het afkijken van intellectueel eigendom. Dit bedreigt onze concurrentiekracht. Daarom moeten we in Nederland en Europa goed kijken hoe we omgaan met oneerlijke concurrentie.
Onze prioriteiten
Internationaal gelijk speelveld
Creëer een eerlijke, competitieve en wendbare omgeving voor het bedrijfsleven. Oog voor een gelijk speelveld is belangrijk en handhaving van regels is de sleutel tot naleving. Buiten én binnen de EU. De EU voorstellen voor een internationaal aanbestedingsinstrument en de verordening tegen verstorende subsidies juicht FME dan ook toe. Wel is het belangrijk dat de Europese Commissie deze ook effectief gaat inzetten.
Aantrekkelijk Europees vestigingsklimaat
Maak het Europese vestigingsklimaat aantrekkelijk door inzet van het Europees industriebeleid. Het moet aantrekkelijk zijn voor bedrijven zich in Europa te vestigen. Dit betekent vol inzetten op het creëren van de randvoorwaarden die nodig zijn voor optimale groei en bedrijfsvoering van een innovatief en internationaal competitief technologiebedrijf.
Harmoniseer regelgeving.
Dit leidt tot verdieping van de interne (digitale) markt en daarmee tot een sterkere Europese industrie. Start-ups en de mki (midden- en kleinindustrie) kunnen makkelijker opschalen als ze zich niet in de regelgeving van 27 verschillende lidstaten hoeven te verdiepen. Zo kunnen Nederlandse bedrijven snel groeien in Europa en massa vergaren. En massa = kassa.
Meetbare aanpak regeldruk
Maak de aanpak van regeldruk meetbaar. Dit zal het makkelijker maken om mensen in dienst te nemen en ondersteunt versnelling bij digitalisering en verduurzaming. Goed dat het nieuwe coalitieakkoord hier oog voor heeft.
Realiseer toegang tot cruciale kennis, technologie, waardeketens en grondstoffen
Er ligt te veel kennis buiten Europa die wij nodig hebben. Samenwerking met gelijkgestemde landen aan een industriebeleid en grondstoffenstrategie is hiervan een belangrijk onderdeel.
Publicaties
Bekijk alle publicatiesStandpunten nieuws
-
Energiebelasting op gas voor grootverbruikers toch omhoog
19 september 2024 -
FME omarmt oproep Draghi om onze concurrentiekracht in Europa te versterken
9 september 2024 -
Torenhoge netwerkkosten belemmeren Nederlandse technologische industrie
16 augustus 2024 -
FME over coalitieakkoord: "Stabiel beleid is nodig om de technologische industrie te behouden"
16 mei 2024 -
Bekijk Het Grote Industriegesprek: De maakindustrie is essentieel voor maatschappelijke uitdagingen
2 november 2023 -
FME positief over oproep Kamer tot betrokkenheid Nederlandse industrie binnen aanbesteding onderzeeboten
24 november 2022 -
FME steunt Kamerbrief 'Defensie Industrie Strategie en nieuwe geopolitieke context'
10 november 2022 -
Fundament voor een weerbare, internationaal verbonden industrie
8 juli 2022 -
Eerder beginnen is winnen
8 juni 2021
Randvoorwaarden
Randvoorwaarden vormen de kaders waarbinnen de Nederlandse industrie – ongeacht specialiteit of bedrijfsgrote – opereert. Als randvoorwaarden op orde zijn versterken ze de effectiviteit van al het andere beleid.