arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Cybersecurity

Standpunt

Digitalisering

Cybersecurity

FME wil de kwetsbaarheid van de technologische industrie op het gebied van cybersecurity verminderen. Een weerbare sector is namelijk essentieel voor de toekomst. Dit betekent dat de middelgrote en kleine industrie moeten worden ondersteund, zowel met de juiste kennis, kunde en instrumenten, als door middel van helder beleid met passende tijdlijnen vanuit de Nederlandse overheid. Alles met het doel om handelingsperspectief te creëren voor alle bedrijven in de technologische industrie.

Onze prioriteiten

Ondersteun maakbedrijven bij de cyberveilige ontwikkeling van digitale producten of diensten

Continuïteit van digitale systemen en producten en het vertrouwen hierin zijn essentiële randvoorwaarden voor de groei van de technologische industrie. Op mondiale schaal bestaat een grote behoefte aan veilige digitale producten, echter is het veilig ontwerpen en ontwikkelen van deze producten nog geen gesneden koek. Komende jaren worden alle Europese bedrijven verplicht om de cyberveiligheid van hardware en software te waarborgen dankzij bijvoorbeeld de Cyber Resilience Act (CRA), de Radio Equipment Directive (RED) en de Machinery Directive (MD). De overheid moet bedrijven in staat stellen tijdig te anticiperen op de implementatie van deze regulering. Deze heeft namelijk verstrekkende gevolgen voor de bedrijfsvoering van ondernemers in de technologische industrie. 

Computer

Faciliteer cyberveilige operationele technologie

Voor de bloei en innovatie van de Nederlandse technologische industrie is de versterking van de veiligheid van operationele technologie (OT) van essentieel belang. OT is de ruggengraat van moderne bedrijfsprocessen en vormt de kern van hoe wij fysieke systemen besturen, bewaken en beheren. Terwijl de focus vaak ligt op de cyberbeveiliging van grote vitale infrastructuren, moeten we het technologische mkb niet over het hoofd zien. Het is cruciaal dat we investeren in het vergroten van de bewustwording en het bieden van concrete handvatten voor deze essentiële groep binnen onze industrie.  

Cybersecurity

Veranker het DTC stevig in de nieuwe fusie-organisatie NCSC

Het is essentieel voor de toekomst, groei en cyberweerbaarheid van de technologische industrie dat het Nationale Cyber Security Centrum (NCSC) en het Digital Trust Center (DTC) samenkomen in een verenigde structuur. We zijn dan ook blij dat de fusie-organisatie al in 2024 operationeel wordt. Beschikbare middelen worden efficiënter en hopelijk ook effectiever ingezet. Het is belangrijk dat het DTC (met veel MKI-leden van FME als doelgroep) een prominente en invloedrijke positie verkrijgt binnen deze fusie-organisatie. Deze ondernemers hebben behoefte aan een toegankelijk loket voor verschillende hulpmiddelen. De vlotte implementatie van het platform cyclotron, dat de communicatie tussen de maakindustrie en de overheid zal optimaliseren, is belangrijk voor de bedrijfscontinuïteit en concurrentiepositie van onze sector.

Cybersecurity

Digitalisering

Meer binnen dit onderwerp

Innovatieve technologieën spelen een cruciale rol bij het oplossen van de maatschappelijke uitdagingen van de 21e eeuw. Technologie is voortdurend in ontwikkeling: we zitten middenin een transitie naar geavanceerdere technologieën, die steeds breder toepasbaar zijn en steeds meer impact hebben. En die ontwikkeling gaat alsmaar sneller, ook internationaal.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten