arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Smart industry

Standpunt

Digitalisering

Smart industry

In 2025 onderhoudt Nederland het snelst lerende, meest flexibele en beste digitaal verbonden productienetwerk van Europa. Hierdoor kan het MKB de stuwende kracht van haar banenmotor in stand blijven houden. Het doel is productiviteitsverhoging en vergroting van duurzaamheid (economisch, ecologisch, sociaal/inzet mens) door digitalisering.  

Onze prioriteiten

Digitaliseer de waardeketen

Digitalisering over de gehele waardeketen. Om dat te kunnen realiseren zijn er digitale fabrieken nodig. De mensen die werken in die fabrieken moeten digitaal vaardig te zijn. 

Digitalisering

Realiseer Fieldlabs 2.0

Realiseer de nieuwe generatie Fieldlabs. Fieldlabs 2.0 zijn een select aantal fieldlabs dat uitblinkt in kennisontwikkeling gerelateerd aan digitalisering binnen de fabriek en/of de keten. Of in het verzorgen van skills programma’s en structurele kennisoverdracht voor een brede doelgroep in een vernieuwende en hoogtechnologische context. 

Verruim garantstellingen en financiering voor het mki

Verruiming van het stelsel van garantstellingen of het uitbreiden van de financiering van kleine subsidies (tot €15.000) voor de activatie van MKB-bedrijven die de doelgroep vormen. Voor het MKB blijft het namelijk lastig om personeelsleden vrij te spelen voor het ontwikkelen en toepassen van procesinnovatie. 

Geld

Harmonisering innovatie-voucherregelingen

Nationale harmonisering van het versnipperde landschap van innovatie-voucherregelingen. Daarmee worden de innovatie-vouchers toegankelijker voor het MKB en wordt het makkelijker voor bedrijven om hun weg te vinden in een complex landschap van procesinnovatie. 

Voor meer informatie over Smart Industry en de projecten, activiteiten en informatie die vanuit het programmabureau worden georganiseerd, kijk op smartindustry.nl.

Lees meer in de Smart Industry Schaalsprong Agenda 2022 - 2026 op de website van de Rijksoverheid.

Digitalisering

Meer binnen dit onderwerp

Innovatieve technologieën spelen een cruciale rol bij het oplossen van de maatschappelijke uitdagingen van de 21e eeuw. Technologie is voortdurend in ontwikkeling: we zitten middenin een transitie naar geavanceerdere technologieën, die steeds breder toepasbaar zijn en steeds meer impact hebben. En die ontwikkeling gaat alsmaar sneller, ook internationaal.

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten