Energie, duurzaamheid en circulariteit
In het huidige beleid is goed nagedacht over ontwikkeling en innovatie, maar te weinig over opschaling van technologie. Verschillende nieuwe energietechnologieën zoals (groene) waterstof en energieopslag vallen op dit moment tussen subsidieregelingen (DEI+ en de SDE++) waardoor beloftevolle innovaties niet tot stand komen. Kies dus voor een breed opschalingsinstrument waarvan meerdere technologieën gebruik kunnen maken. FME is daarom blij met de extra middelen voor vroege opschaling energie innovaties uit het coalitieakkoord.
We hebben haast. We hebben de technologie maar we missen de investeringen, de benodigde infrastructuur en de opschaling. Alleen als we de basis op orde hebben kunnen we onze technologie internationaal vermarkten.
Onze prioriteiten
Zet in op energiebesparing en proces-efficiency
Dit zowel in de industrie, als in de bredere leefomgeving. Investeer structureel 100 miljoen in Circulaire Economie want er kan 7,2 Mton CO2 mee bespaard worden en is dus zeer kostenefficiënt. Dat betekent dat er minder ‘dure’ infrastructuur nodig is.
Bouw en versnel de aanleg van een slimme energie-infrastructuur
Besteed hierbij meer aandacht aan flexibiliteit door bijv. energieopslag, waardoor de elektrificatie in de industrie mogelijk wordt.
Investeer in waterstoftechnologie
Het gaat dan vooral om elektrolysers en fieldlabs. Ook hier geldt, we kiezen voor waar we goed in zijn. Zo bouwen we van op onze sterke punten. Daarom pleiten we ook voor investeringsregelingen voor zonnetechnologie op voertuigen, omdat ook hier veel kansen liggen voor Nederland.
Verleng de RDM-regeling
Daarnaast pleiten we voor investeringsregelingen voor verlenging van de succesvolle RDM-regeling (subsidie R&D mobiliteitssectoren) die helpt helpen kansrijke technologie verder op te schalen, zoals verduurzaming van de mobiliteitssector.
Reductie bij bedrijven met hoog energieverbruik
6 Megaton CO2 reductie in 2025 bij bedrijven met een hoog energieverbruik en groot besparingspotentieel zoals chemie en petrochemie, voedselproducenten, papier- en glasindustrie en metaalbedrijven
Financier EU doelen uit nationaal klimaatinvesteringsfonds
De ODE heffing was bedoeld om de SDE pot mee te financieren. De extra uitdaging richting 2030 en 2050 is enorm. FME vraagt deze Europese doelen te financieren uit een nationaal klimaatinvesteringsfonds.
Kernenergie: stijgende energievraag vraagt om diversificatie van het energiesysteem
De energiebehoefte in Nederland neemt sterk toe in de komende decennia, om daaraan te voldoen is diversificatie van duurzame, CO2 vrije, energie opwekking nodig. FME zet in op beleid dat een systeemverandering voor circulariteit en verduurzaming stimuleert en ondersteunt. Kernenergie is een van de opties die bijdraagt aan de strategische autonomie in de energievoorziening, voor de duurzame industrie in Nederland. Zonder duurzame industrie geen duurzame samenleving.
Standpunten nieuws
-
FME: Kabinet moet € 436 miljoen reserveren voor hoge elektriciteitskosten industrie
25 juli 2024 -
Eigen Technologische Industrie: "Als hadden komt, is hebben te laat"
26 maart 2024 -
CBAM-heffing zorgt voor torenhoge regeldruk mkb
15 februari 2024 -
Industrie wil snel verduurzamen; overheid moet echt meewerken
19 januari 2024 -
Circulaire economie moet in regeerakkoord geborgd worden
17 januari 2024 -
Eerste Kamer behoudt vrijstelling energiebelasting Metallurgische industrie
19 december 2023 -
Koppel Grondstoffenstrategie met Nationaal Programma Circulaire Economie
3 juli 2023 -
FME maakt zich zorgen om nieuwe energiebesparingsplicht
30 juni 2023 -
Integrale beoordeling bouwwerken noodzakelijk voor de meest duurzame gebouwen
17 april 2023 -
Bedrijven in de regio missen groene infrastructuur
24 maart 2022 -
Zonder groene stroom, geen groene industrie
2 februari 2022 -
"Alles wat beweegt wordt elektrisch"
10 mei 2021
Verduurzaming
FME wil de leden helpen bij verduurzaming, en ziet ook dat de lidbedrijven oplossingen bieden voor het energie- en klimaatvraagstuk. FME pleit voor overheidsmaatregelen met impact, zoals het tegengaan van netcongestie en het stimuleren van nieuwe energiedragers zoals waterstof.