arrow btn arrow right arrow left chevron chevron mouse pulser checkmark date calendar calendar

Arbeidsmarkttransities

Onderwerpen binnen Arbeidsmarkttransities
Team Cleanroom

Demografische ontwikkelingen, een gespannen arbeidsmarkt en een dalende arbeidsproductiviteit zorgen ervoor dat onze welvaart onder druk staat. Digitalisering en technologisering van werk vragen nieuwe vaardigheden van medewerkers en er is een mismatch tussen aanbod van skills en de behoefte bij bedrijven.

De coronacrisis heeft de mismatch op de arbeidsmarkt vergroot en zet deze nog verder op scherp. Voor de technologische industrie zijn voldoende medewerkers met de juiste skills essentieel. Bij onze bedrijven ligt de opgave om in te spelen op de veranderende omstandigheden: om resultaat te blijven boeken, om medewerkers van alle leeftijden duurzaam inzetbaar te houden en de waarde op de arbeidsmarkt veilig te stellen.

FME ondersteunt de leden bij deze uitdagingen met concreet en praktisch advies. Jaarlijks beantwoordt alleen al ons FME Serviceteam zo’n 8.000 vragen over allerlei sociale thema’s, zoals cao, arbeidsrecht, arbeidsvoorwaarden en verzuim.

Onze succesvolle onderwijs- en arbeidsmarktagenda heeft de afgelopen jaren meer middelen voor hybride docenten, het behoud van de subsidie voor praktijkleren en meer geld voor technisch hoger onderwijs opgeleverd. Met onderzoeken naar de instroom in technische opleidingen
in onze sector, de benodigde skills voor de toekomst en de tekorten in de sector zetten we onze lobby kracht bij. En we verbinden het bedrijfsleven met het onderwijs. Onze inzet op de arbeidsmarkttransities zal voortbouwen op deze sterke basis.

Mensgerichte Technologie

Via verschillende soorten technologieën, zoals operator support systemen, exoskeletten en cobots kun je mooie resultaten behalen. Door je mensen te ondersteunen met deze technologieën kunnen zij andere niveaus aan, werken ze foutloos, wordt de inleertijd verkort en blijven ze langer fit.

Lees meer over mensgerichte technologie

Updates

Inloggen in MijnFME

Exclusief voor leden
Sluiten

FME.nl is vernieuwd

De artikelen, diensten en publicaties in Mijn FME zijn verplaatst naar 'Kennis & Advies' in de navigatiebalk. Bovendien hebben we de indeling verbeterd. Al jouw waardevolle tools zoals de beloningsbenchmark, het Cao Platform en onze dashboards zijn nog steeds via het Mijn FME menu toegankelijk.