Dit vraagt om een leercultuur bij bedrijven, een ondersteunende opleidingsinfrastructuur en een beroepsbevolking die hiervoor open staat, actief ondersteund door de overheid.
Mensen moeten zich permanent en intensief ontwikkelen gedurende hun hele werkzame leven. Want vandaag opgedane kennis is morgen alweer achterhaald. Het onderwijs kan daarom niet alleen maar gericht zijn op één generatie, maar moet de hele beroepsbevolking bedienen. We gaan van tijdelijk onderwijs naar een leven lang ontwikkelen.
Technische kennis
Technische kennis is in ieder beroep van de toekomst een absolute must, daarom moet techniek carrièrekeuze nr. 1 worden. Daarvoor is onderwijs op maat en voor iedereen nodig. Dat kan het onderwijsveld niet alleen realiseren. Samenwerking met bedrijven is daarbij een absolute voorwaarde, met als belangrijke bijdrage het leveren van ‘hybride’ docenten. Het moet vanzelfsprekend worden dat vakmensen naast hun baan ook les geven aan de huidige en toekomstige generatie technici.
Grenzen tussen leren en werken vervagen
Wij zien een toekomst voor ons waarin grenzen tussen leren en werken vervagen. Waarin het klaslokaal van nu zich verplaatst naar de werkvloer. De leraar van de toekomst coördineert straks samen met regionale bedrijven een dynamisch curriculum waarin digitale vaardigheden, innovatief denken en een lerende houding centraal staan.